A Forgatós Néptánccsoport Albany útja

Írta: Diana Lynch és Flóra Carlile-Kovács, fordította: Nagy Kinga Bíbor

A Forgatós Tánccsoportot Fogarasi Csilla hívta meg a louisianai Albanyba, hogy fellépjen a közösség Magyar Örökség Fesztiválján, amelyet hosszú szünet után ismét megrendeztek. Albanyt – amelyet az alapítók Árpádhonnak neveztek – magyar bevándorlók népesítették be, akik Ohioból és Michiganből 1896 és 1920 között érkeztek a fafeldolgozó üzemek miatt. 1920-ra mintegy kétszáz család élt a környék farmjain, létrehozva az USA legnagyobb vidéki magyar közösségét. Valójában az egyik táncosunknak, Zaborski Andrásnak a szülei is itt ismerték meg egymást. Ahogy mondani szokás, kicsi a világ!

A 20. század közepén a közösség híressé vált mezőgazdaságáról, eprük és egyéb terményeik messziről keresettek voltak. Száz éves történelmük során idővel az angol nyelv vált az anyanyelvükké, de a közösség tagjai még mindig rendkívül büszkék magyar származásukra, kultúrájukra, munkabírásukra, és az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy mi is részesei lehettünk ennek az ünnepségnek.

Szombaton két előadást tartottunk, mezőföldi, széki, moldvai és két szóló táncot mutattunk be, Flora és Chris Carlile-Kovács kaloteszegi táncokat, Peter és Diana Lynch pedig bonchidai táncokat adtak elő. Egy különleges mezőföldi előadással készültünk a közösség idős tagjainak elismeréseként. Táncegyesületünk olyan szívélyes fogadtatásban és nagylelkű vendégszeretetben részesült, amilyet általában csak az erdélyi magyar közösségek körében tapasztalhatunk. A nézők nagy lelkesedéssel fogadták a műsort és szerettek volna bennünket jobban megismerni. Fényképeket is szerettek volna készíteni velünk. Mindannyian nagyon otthonosan éreztük magunkat. Volt egy élőzenekar is, aminek a tagjai ugyan nem voltak magyarok, de mégis nagyon lelkesen tanulták a magyar népzenei motívumokat.

Vasárnap New Orleans francia negyedében tettünk egy villámlátogatást Csilla vezetésével. Megmutatta nekünk a negyed legfontosabb látnivalóit. Gyönyörű építészeti remekek, zenék, ételek és történelmi helyszínek csodálatos egyvelegével kedveskedett nekünk. Azon a napon jó kis edzésben volt részünk! Hétfőn egy pihenősebb napot töltöttünk a város parkjában, ahol végigsétáltunk a szoborparkon illetve megcsodáltuk a park többi részét is, mielőtt őrült tempóban kivágtattunk a repülőtérre, hogy elérjük a gépünket. Összességében ez egy csodálatos kaland volt mindannyiunk számára!

Scroll to Top