A Forgatós Tánccsoport Kanadában

Írta: Diana Lynch, fordította: Hauptricht István, képek: Séfel Katalin

2022 október 6 – 10. között tartották meg nagy sikerrel – két év szünet után – a 44. Nyugat Kanadai Magyar Folkfesztivált, a British Columbia-i Vancouverben. A fesztivál zsúfolásig megtelt előadásokkal, a résztvevők szakműhelyeivel és esti táncházakkal.

A hétvége az Összetartozás Táncegyüttes (Togetherness Dance Ensemble) egy különleges produkciójával kezdődött, amelynek a címe Where Will this Train Take Us? – Hová visz ez a vonat minket? Ebben a táncegyüttesben kiemelt előadók szerepeltek, Kanada minden részéről.

Elsőként Magyarország történetének sajátos bemutatását láthattuk az 1848-as magyar szabadságharctól, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésén, és az 1920-as Trianoni döntésen át, az 1956-os Forradalomig és a mai modern Magyarországig. Kádár Ignác és Nagypál Anett koreográfiája és a Zagyva Banda élőzenéje tette ezt az előadást a legnagyszerűbbek egyikévé, amelyet 350-en láttak.

A következő napokban bőséges választék volt felnőtt és gyermek, tánc- és ének műhelyekben. A felnőtt tánc műhelyeket Gémesi Zoltán tartotta, aki a művészeti igazgatója a pozsonyi Szőttes kamara-együttesnek, valamint Endrődi Anna Sarolta, aki művészeti iskolában tanít. A gyermek műhelyek során Kádár Ignác oktatott, aki művészeti igazgatója az Ajka-Padragkut-i tánccsoportnak, valamint Fudák-Kaszai Lili, aki oktatója és művészeti igazgatója a Budapesti Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesnek. Esténként a gyermek táncházat a felnőttek táncháza követte, amihez a zenét a magyarországi Zagyva Banda, illetve a környékünkről származó Forrás Banda szolgáltatta.

A fesztiválról két előadást tartunk fontosnak megemlíteni. Az egyik a WCHFF Gála Show volt, amelyen 200 fő vett részt. A Forgatós Tánccsoport abban a megtiszteltetésben és jó fogadtatásban részesült, hogy az első nem kanadai zenekar volt amelyik meghívást kapott a gálaelőadásra, más kanadai csoportokkal együtt. Mezőségi tánc szvitet adtunk elő, amelyet Horváth Tibor koreografált. A koreográfia olyan elemeket tartalmazott, amelyek több falu táncaira jellemzőek, mint Magyarszovát, Palatka, Mezőkeszü és Visa. Előadtunk két „négyes“ táncot is, egyet Magyarszovátról és egyet Palatkáról. Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívtak bennünket erre a fesztiválra és hogy szerepelhettünk egy elismerő közönség előtt, amely megértette azt a komoly munkát is, amit a teljesítményünk igényelt. A második műsort a Zagyva Banda adta elő, amelyen szintén 200 fő vett részt. Mindkét műsor csodálatos volt!

Mindent egybevéve ez a fesztivál egy nagyszerű találkozója volt a magyar néptáncosoknak és zenészeknek, és amely megmutatta, hogy mennyire gazdag a magyar kultúra. Ez valóban egy varázslatos esemény volt!

Scroll to Top