A Jóisten útjai kifürkészhetetlenek

Horváthné Boros Márta ünnepi beszéde Jásztelek díszpolgárává avatásakor (2022. november 13.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szép jó napot kívánok Seattle városából, Washington államból, a Csendes Óceán partvidékéről.

Köszönöm szépen a csodás megtiszteltetést és a kedves fogadtatást, és hogy én is részese lehetek ennek az ünnepi eseménynek és napnak.

Nagy örömmel tölt el, hogy a kis világot járt, jászteleki harang szerencsésen hazaérkezett, és most itt ünnepelhetjük ezt a különleges alkalmat.

Ha február előtt valaki azt mondta volna nekem, hogy novemberben a jásztelekiekkel fogom együtt ünnepelni a templomjukban a harangjuk hazaérkezését, akkor valószínűleg azt kérdeztem volna, hogy “Hol van Jásztelek?” De a Jóisten útjai kifürkészhetetlenek, és nem tudhatjuk előre, hogy a Jóisten mire szándékozik bennünket használni az ő tervei szerint.

Az, hogy én ott voltam 2022. február 7-én a számítógépem mellett és megláttam a harang fotóit, amiket a louisiana-i, amerikai úriember tett fel a “Magyar Értékek” Facebook csoport oldalára, az hogy én válaszoltam az ő kérdésére, hogy mi van írva a harangra, azt mind véletlennek is mondhatjuk, vagy a Jóisten tervének. Az, hogy nekem, mikor fordítottam a szöveget, feltűnt, hogy ez a harang Magyarországra való, és nem egy amerikai régiségboltba, azt mind a Jóisten sugallata tette világossá.

Egyre jobban él bennem az a felismerés, hogy én csak egy eszköz voltam a Gondviselés kezében. Ki gondolta volna, hogy egy 80 éves (most már 81) nagymama, aki 1966 óta az USA-ban él, azonnal detektív munkába kezd, és felkeresi Jászteleket a Facebookon, kapcsolatot teremt Turoczi Lászlónével, Edinával, felkutatja a harangöntő nevét, híres mivoltát és felismeri a harang történelmi, művészeti és vallásos értékét?

Valami még ennél is további cselekedetre ösztökélt. Nem álltam meg, mikor Edinával felvettem a kapcsolatot. Úgy éreztem, hogy én még tudok más módon is segíteni. Ezért írtam rögtön az USA magyar nagykövetségének Washington DC-be, és ösztökéltem őket, hogy gyors cselekedetre van szükség, mert sokan meg akarják venni a harangot.

Végül pedig Tibor fiam javaslatára, aki a városunk egy másik részén figyelte, hogy mi történik a FB tread-en, az FBInak is telefonáltam. Háromszor, mert az első két hívásomkor nem vettek komolyan! Mikor aztán egy FBI ügynök visszahívott, és minden információt átadhattam neki fotókkal együtt, akkor úgy éreztem, hogy én megtettem mindent, amit megtehettem a harang megmentése érdekében. Ettől fogva aztán nálam fontosabb emberek kezébe került a harang sorsa.

Örülök, hogy a hatóságok és a diplomáciai képviseletek lehetővé tették a harang visszakerülését ilyen rövid idő alatt! Gratulálok a magyar külügyminiszter úrnak a diplomáciai közbenjárásáért!

Végül remélem, Jásztelek lakóival együtt, hogy a kis kápolnát, ami a harang eredeti otthona volt, sikerül majd felújíttatni, rendbe hozni, hogy a világjárta kis harang visszakerülhessen régi, eredeti otthonába.  És ki tudja, mikor újraszentelésre kerül majd a sor, talán én is ott lehetek!

Addig is örömmel tölt el ez a mai alkalom, és hogy megismerkedhettem a Jászság kedves lakóival, akiket a szívembe zártam most már örökre!  Köszönöm szépen a  Tiszteletbeli Polgár címet!

Isten áldja meg mindünket, Isten áldja meg a magyart! 

MBH©

Scroll to Top