iskola

A Magyar iskola jelenleg online… és nemzetközi viszonylatban is működik!

Sikerült a koronavírusnak megtörnie a seattle-i Magyar iskola szellemét és tevékenységét? Egyáltalán nem! Azonban nehéz kihívásokkal nézünk szembe. A  redmondi Overlake Christian Church (OCC), ahol eddig helyiségeket béreltünk tavasszal bezárta a kapuit, a kormányzó pedig  elrendelte, hogy mindannyian maradjunk otthonunk biztonságában. Ehhez még az is hozzájárult, hogy önkénteseink munkája, élete, időbeosztása is felborult a munkahelyek, iskolák és óvodák bezárásával. Mindent rugalmasan újra kellett szervezni és kevesebb idő jutott az önkéntes munka további vállalására.

De mindennel meg lehet küzdeni kellő idővel és türelemmel! Most, hogy már legtöbbünk alkalmazkodott az új normákhoz, a Magyar iskola örömmel jelenti be az új lehetőségeket, amik segítenek abban, hogy tovább folytassuk tevékenységünket ebben a furcsa időszakban is. Magyarországról kaptunk pár ajánlatot ottani magyar tanároktól, akik vállalkoznának távoktatásra.  A nyár folyamán átnéztük és kielemeztük ezeket és a részletek megismerése után bátran ki merjük jelenteni, hogy nagyszerű tanulási lehetőségeket tudunk biztosítani az az iránt érdeklődőknek.

Júniusi kezdettel öt felnőtt tanulónk, akik többnyire rendszeresen látogatták a szombati magyar órákat az OCC-ben, elkezdett Németh Gergellyel tanulni, aki a miskolci “Magyar mint idegen nyelv” csoport menedzsere és tanára. A nyári tanfolyamnak augusztus 18-án vége, de ez a magasabb szintű kezdő csoport tovább folytatja tanulmányait heti vasárnap reggel, on-line találkozókkal, szeptember 13-tól kezdődően. Új tagok jelentkezését is várják.

Ezen kívül most véglegesítjük egy havi, vasárnap esti online tanfolyam terveit, ami haladó szintű lesz, felnőtteknek és tinédzsereknek, de csatlakozhatnak azok is, akik gyakorolni szeretnék enyhén berozsdásodott magyar tudásukat. A téma testvérvárosunk, Pécs lesz. A tanár Erdősi Vanda, a Pécsi Egyetem nyelv tagozatának doktor jelöltje.

Gyerekek számára folytatjuk a heti kétszeri, szombat reggeli zoom találkozókat, amiket májusban kezdtünk. Ilyenkor a Magyar iskola egész közössége összejön és egy tevékenységsorozatban vesz részt, amely a 90 perc alatt fokozatosan halad nehézségben az óvodás szinttől a középiskolásig. Ez lehetővé teszi a családoknak, hogy rövidebb vagy hosszabb időre kapcsolódjanak be, attól függően, hogy milyen az órarendjük és mi a tanulók figyelmének a határa. Arra is jó, hogy rendszeresen találkozzunk és ápoljuk magyar kapcsolatainkat a a fizikai elkülönülés ellenére is.

Továbbiakban azon is dolgozunk, hogy találjunk kezdő magyar tanulási lehetőséget azon gyerekek számára, akik nagyon keveset értenek vagy beszélnek még magyarul. Ezt egy magyarországi tanárral szeretnénk megoldani.

Az OCC zárva lesz legalább 2021 január végéig és sajnos úgy tűnik, hogy a népszerű óvodás és napközis csoportot nem lehet sikeresen megvalósítani online formában. De ők lesznek az elsők, akiket újra indítunk, amikor a személyes tanítás újra lehetővé válik.

Az idén ősszel a Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség (WAMASz) programjaként működő Magyar Iskola tandíj mentes lesz annak köszönhetően, hogy az elmúlt évben volt bevételünk a tandíjakból és támogatásból, valamint az idei kiadásaink jelentősen alacsonyabbak lesznek. Az iskola elsősorban a WAMASz tagokat szolgálja, ezért arra kérünk mindenkit, hogy aki megengedheti, fizesse be a szövetség éves tagsági díját minél hamarabb, a weboldalon keresztül, de szívesen fogadunk olyanokat is, akik most pillanatnyilag nem tudják befizetni az összeget. Önkéntes tanáraink és támogatóink örömmel folytatják a magyar nyelv, irodalom és kultúra terjesztését és tanítását és remélik, hogy sokan kihasználják majd ezt a nagyszerű lehetőséget. 

Scroll to Top