iskola

A Seattle-i Magyar Iskola 2020-as visszatekintése és mi lesz idén?

Beszámoló Sandler-Deák Júliától, a Magyar Iskola és a VMASZ oktatási és kultúrális bizottság vezetőjétől

Mint sok szakaszról a magyar történelemben, a koronavírus időszakról is csak azt tudjuk mondani, hogy nem tarthat örökké. Ennek is vége lesz. A kisgyerekek annyira szeretnek egymással játszani, kergetőzni vagy beszélgetni, hogy az élő oktatás idejében sokszor nehezen kergettük össze őket, hogy jöjjenek tanulni. Sajnos nekik nem tetszik és nem természetes a karantén és bezárkózott állapotunk, de ezek a korlátok nem jelentették azt, hogy 2020ban nem volt módunk a célunkat elérni, hogy érdekes, értékes tanulási lehetőséget nyújtsunk mindazoknak Washington államban, akik szeretnék fejleszteni a magyar nyelvtudásukat és kulturális ismerettségüket.

Az igaz, hogy március környékén egy ideig nem tudtuk mit kezdjünk, hogyan építsük vissza a magyar iskolát személyes összejövetel nélkül. De májustól már ment a Zoom oktatás, továbbá könyveket rendeltünk, hogy a gyerekek és felnőttek is tudjanak otthon olvasni magyarul a nyári BINGÓ OlvasSeattle játékunk keretén belül. 

A babacsoportunk és kisiskolás csoportaink létszáma csökkent, a többi része az iskolának azonban folyamatosan növekszik. A felnőtteknek szánt óránk  nyáron is folytatódtak, és őszre a létszámuk megduplázódott. Az online módnak köszönhetően csatlakozni tudtak régi barátaink, akik Seattleből elköltöztek továbbá Washington más részeiről olyan tanulók akik eddig a távolság miatt nem tudtak részt venni . És rájöttünk, hogy ha már minden online megy, a tanárnak sem kell itt lennie! Nyár óta Miskolcról vezet egy csoportot Németh Gergely, magyar mint idegen nyelv tanár, és januártól már két csoportja van, melyek összesen 17 tanulót tartalmaznak. Mindegyik a MagyarOK tankönyvsorozatból tanul, amiből rendesen beruháztunk a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Szintén nagyon örülünk, hogy a Seattle-Pécs Testvér Város támogatásával ősz óta havonta egyszer tudtunk rendezni egy haladó csoportot, amit Erdősi Vanda, pécsi magyar mint idegen nyelv tanár és tankönyv író, vezet. Pécsi és bővebb magyar témákról beszélnek, és összehasonlítják Seattle-el és Amerikával. Például novemberben a Szent Márton napi szokásokat és menüket hasonlítottuk össze az amerikai hálaadási szokásokkal, decemberben pedig karácsonyi ételekről volt szó. A szorgalmas diákok közt vannak olyanok, akik már a 1990es évek óta WMASZ tagok, és öröm látni, hogy milyen jól tudják még mindig alkalmazni azt a nyelvtudást, amit még Fuerész Lucyval fejlesztettek vagy gyakoroltak. Bárki mást is szeretettel látunk ezen az órán, aki tud több témáról folyékonyan beszélni magyarul. Minden hónap harmadik vasárnap estéjén 20.30-22ig tanulunk pécsről és bővítjük a magyar szókincsünket.

Több mint 25 kétnyelvű gyereknek is Zoomon megy szeptember óta a tanítás. A Bethlen Gábor Alap, ami eddig a tanterem bérlés költségeivel segített,  most a szoftver eszközeinket támogatja. Ősszel játszva tanultunk mesével, Peller Dóri kézműves kihívásaival, Sandler-Deák Juli Kahoot versenyeivel, és Bede Barnabás nyelvtan Jeopardy játékával. 

Jó volt így játszva tanulni, amíg megszoktuk a vírus miatti otthonlétet, de januártól kicsit másképpen és komolyabban folytatjuk három korosztályos csoportal, melyek megfelelő tankönyvekből tanulnak. 

Még az a nagyon nagy hírünk van, hogy januártól elindult 7-11 éveseknek is kezdő szintű magyar mint idegen nyelv tanfolyamunk, szintén a pécsi tanárnő vezetésével! Számukra “Kiliki a Földön” tankönyveket vásároltunk pályázati pénzekkel és nagyon örülünk, hogy ez a fontos program is kezdhet gyarapodni.

Olyan népszerűnek bizonyultak ezek a tanfolyamok, hogy a legtöbbnek betelt a maximum létszáma! Kisebb és nagyobb ovisokat, kinder vagy elsős gyerekek még csatlakozhatnak, de csak márciusban lehet majd újra beiratkozni  a felnőtt órákra, nyáron a kezdő gyermek csoportba, és szeptemberben a 7-14 éves kétnyelvű gyerekeknek szabott programokra. A honlapon találhatók a legfrissebb adatok, dátumok és adatlapok, minden beiratkozással kapcsolatos információ.

Mindig is szeretettel várunk minden új segítőt és önkéntest a magyar iskolában. Idén nem volt lehetőségünk iskolatábort szervezni, de reméljük 2021ben lesz megint. Ha vannak a környéken emberek, akiknek fontos a magyar nyelv és kultúra tanítása, kérjük jelentkezzenek pályázat írással, adminisztratív munkával vagy tanítással besegíteni az iskolánk munkájába. Boldog új évet kívánunk!

Scroll to Top