A WMASz első online aukciós adománygyűjtése

Írta: Deák Júlia, fordította: Nagy Kinga Bíbor

Nem sokkal a 2021-ben Pásztor Zsófia és Zsolt ”Paradise Farmján” megrendezett karácsonyi vásárt követően, a családjuk egy gyönyörű – és sok darabból álló – Zsolnay porcelánkészletet ajánlott fel a WMASz-nek, egy pezsgőspohár szett és egy német gyártmányú rozsdamentes evőeszközkészlet kíséretében. Olyan tárgyakat, melyekről úgy ítélték meg, hogy a továbbiakban nem fogják már használni, és inkább elajándékozzák őket a háztartási eszközeik leredukálása jegyében. Hálásak voltunk természetesen, de sok órát gondolkodtunk azon, hogy mit is kezdjünk ezzel a kinccsel. Hirdessük meg az eBay-n, hogy eladjuk egy távoli idegennek, vagy tegyük ki tombolatárgyként valamelyik szokásos rendezvényünkön, ahol a gyerekek vadul szaladgálnak, és jól fogy a bor? Az adomány egyik igazgatósági tagtól a másikhoz vándorolt és több mint egy évig különböző garázsokban álltak.

Amikor a Cle Elumban található 8 hektáros magyar földterület fejlesztésével és gondozásával foglalkozó Ingatlan Bizottság 10 000 $-t kért az igazgatóságtól az ingatlan víz- és villanyszolgáltatási jogainak megvásárlására, a testület úgy döntött, hogy megpróbál egy online árverést szervezni és a magyar vonatkozású felajánlások egyik sarokkövét a Zsolnay készlet képezné. A döntés éppen időben született, hogy befogadhasson egy újabb nagy volumenű adományt, több doboznyi  gyönyörű magyar könyvritkaságot Dr Hegyváry Csabától, aki kénytelen volt minimalizálni a könyvtárát, mikor idősek otthonába költözött. A Pearman család segített elhozni a könyveket Csaba Mercer-szigeti házából, és önkéntesek egy csoportja, köztük Dosa Bernadette és Gergely Anna – a Seattle-i Magyar Könyvtárunk munkatársai – január elején egybegyűltek Pearman Katalin házában a könyvek válogatása és fotózása végett. A tíz legszebb sorozat kiválasztására szorítkoztak, hogy az egész aukció ne csak könyvekből álljon!

Amikor meghirdettük az árverést az egyesületen belül, újabb adományok érkeztek garázsokból és padlásokról. A kiterjedt csipke- és szalvétagyűjtemény azóta hevert az Orbán család garázsában, amióta egy az országból távozó tag nekik adományozta. Az igazság az, hogy a magyar kulturális tárgyaknak nem könnyű új otthont találni – sem magánszemélyként, sem egyesületként. Ezért is örültünk különösképpen annak, hogy ezzel a rendezvénnyel nemcsak 6000 $-t gyűjthettünk ingatlanunk fejlesztésére, hanem egyben tiszteleghettünk magyar irodalmi és művészeti örökségünk előtt is, és sok kulturálisan fontos tárgynak segítettünk új otthonra találni.

48 résztvevő 98 árverési tételre licitált, amelyek az adományozott magyar tárgyakon kívül Washington állam 16 vállalkozásának és kulturális szervezetének ajándékutalványát és számos „saját készítésű” ajándékot tartalmazott, mint például házi készítésű ételek, arcfestés, fenntarthatósági tanácsadás és családi portré készítés. Nagy örömünkre szolgált, hogy az állam minden szegletéből érkeztek felajánlások: a keleti Spokane-től és a Pullman melletti Albiontól (544 lakos) egészen a Tacoma szomszédságában levő Miltonig illetve Cle Elum-ből és a Roslyn közelében található Ronaldból (202 lakos). Az online aukció előnye, hogy minden tagunk és támogatónk részt vehet, abban az esetben is, ha egyébként nem tudna eljönni egy élő eseményre.

Reméljük, hogy ezt az eseményt meg tudjuk ismételni, nem csak azért, hogy mindazok a magyar kincsek tovább keringhessenek közösségünk magyarbarát tagjai között, örömet okozva új tulajdonosaiknak, hanem azért is, hogy ingatlanunkat folyamatosan fejleszthessük az évek során, egyaránt saját örömünkre, illetve tőkefelhalmozás végett, amit aztán egy napon egy magyar ház megvásárlására fordíthatunk majd a városban.

A nyár közeledtével ne feledjétek, hogy a Magyar Föld minden tag számára nyitva áll! Ha nem sikerül helyet foglalnod a kedvenc nemzeti parkodban, vedd fontolóra helyette a Cle Elum-i kempingezést! Csodálatos természeti helyek közelében található, mint például a Kachess-tó, a Palouse to Cascades túraútvonal és a Yakima folyó. 

Elérhetőség:

  • Cím: 681 Golf Course road, Cle Elum
  • Fenntartó és Fejlesztő Bizottság: propertygroup@hungarianamerican.org

Scroll to Top