budapest, blue hour s, hungary

A WMASz Március 15-i megemlékezése az egész Seattle-i magyarság részvételével

Írta: Szablya Ilona

Március 14-én, vasárnap délután Zoom-on keresztül emlékeztünk meg hazánk nagy nemzeti ünnepéről.

Takács Dániel elnökünk és Bőhm Ákos alelnökünk, a Fekete István 45. cserkészcsapat Orbán Csaba és Enikő vezetésével, az Örök Fiatalok és a Seattle-Pécs Testvérvárosi Szövetség, az Új Magyar Mobil Könyvtár, a Forgatós tánccsoport, valamint a magyar iskola diákjainak belsőséges, kitűnő hozzájárulásával egy nagyszerűen megszervezett ünnepség szólaltatta meg idén március 15-ének hangjait.

A Magyar Himnusz éneklése közben a magyarországi eseményekről láttunk egy vetítést a lobogó magyar zászlóval a  háttérben. Az Amerikai Himnusz hasonlóképen vetítette elénk fogadott hazánk képeit és zászlaját. Ezután Takács Dániel és Bőhm Ákos köszöntötték a közönséget, mely addigra szépen felgyülemlett a Zoom-on. 

Angelo Rondello, világhírű zongoraművész, aki Seattle testvérvárosai és Seattle között csodálatos zenei csere-programot alakított ki, a Seattle-Pécs Testvérvárosi Szövetség nevében eljátszotta Chopin Forradalmi Etüdjét, majd a hősi halottakra emlékezve Liszt: Les Funérailles c. művét. Csodálatosan hangzott élő előadása a Zoom-on át.

A következő szám a „Talpra Magyar”, vagyis Petőfi Sándor „Nemzeti Dal” című költeménye volt, melyet Szablya Ilona volt tb. főkonzulunk szintén élő Zoom adásban, szívből jövően szavalt el, az Örök Fiatalok hozzájárulásaként, mint ahogy azt valamikor régen, Magyarországon az iskolában tették.

A Magyar Iskola, Németh Gergely tanár úrral két videóval járult hozzá az ünnepséghez. Az egyik bemutatta, hogy mit tanultak meg a gyerekek magyar óráikon március 15-éről, 1848-ról, Széchenyiről, Kossuthról. Aranyosak voltak. A felnőtt magyar tanulók Petőfi „Feltámadott a tenger” c. versét mondták el magyarul és Horváth Márta, a WMASz alapítója olvasta fel élőben angolul. Kis unokájával együtt nézték a műsort.

A következő videó a cserkészek életét mutatta be, akik kokárdákat készítettek, mialatt kérdésekre válaszoltak a magyar szabadságharcól, magyarul. Az Orbán házaspár és a vezetők kitünő munkát végeznek azáltal, hogy a gyerekek élvezik a tevékenységeket, miközben megőrzik magyar nyelvüket és hagyományaikat.

Ezután Takács Hajni, a Seattle-Pécs Testvérvárosi Szövetség nevében, élőben, Zoom-on át, remek, színpompás Power-Point-ban bemutatta, hogyan ünneplik Magyarországon március 15-ét. 

Az új magyar mozgó könyvtár bemutatása következett. Jókai Mór: Az Aranyember c. könyvéből olvasta fel főkönyvtárosunk Dósa Bernadette a március 15-i eseményeket. Bejelentette, hogy másnaptól kezdve a könyvtár katalógusából mindenki válogathat és lefoglalhat könyveket, amelyeket azokon a napokon lehet felszedni, amikor a mozgó könyvtár lakásunkhoz a legközelebb van. Végre ez is megvalósult! Használjuk ki az alkalmat, hogy magyar könyveket olvashatunk!

A következő szám egy kitűnő videó volt: a Forgatós népi tánccsoportot mutatta be Carlisle Kovács Flóra vezetésével. Nagyszerűen volt szerkesztve a videó, a legjobb fajta táncprodukció volt, ugyanis mindenféle táncot és táncost bemutattak egy rövid idő alatt, művészi összeállításban. Köszönjük!

Kopjafánk, melyet Katalin Pearman tb. konzul házánál őrzünk, a hagyományokhoz híven meg lett koszorúzva ünnepélyes, jól megrendezett szertartással.

A Szózat eléneklése után Takács Dániel elnökünk és Bőhm Ákos alelnökünk zárták le az ünnepséget. Köszönjük mindazoknak, akik ezt lehetővé tették. Mestermű volt!

Scroll to Top