Adults with flowers happy

Az első lépés álmaink felé

Orbán Csaba írása
(cím Jakab Zsóka ötlete nyomán)

“Az ezer mérföldes út is egy első lépéssel kezdődik” Lao Tzu

A minap egy új ismerősömmel beszélgettem, és -mert szerinte szép akcentusom van- szóba került, hogy hová való vagyok. Ezt a fajta kérdést már megszoktam, és nem is veszem rossz néven. Így hát mosolyogva mondtam, hogy Erdély, azaz hogy Translvania. Azt is megszoktam, hogy ilyenkor előkerülnek a Drakulás badarságok. Ez alkalommal viszont a kedves ismerősöm halál komolyan azt kérdezte, hogy az ugye Pennsylvania mellett van… Nos, erre mit lehet mondani. Mondtam neki, hogy attól függ, hogy milyen távlatból nézzük, mert bizony a két hely földrajzilag elég messze található egymástól, viszont nyelvészetileg sokkal közelebb vannak. Ugyanis a sylvania rész latinul erdőt jelent…

De hát ne ítélkezzünk a kedves ismerősöm felett, mert nem ő az egyedüli ember, aki földrajzból nem kapna jelest. Beszéltem én már olyan emberrel is, aki azt gondolta, hogy Washington állam Amerika fővárosa, és ha nem, akkor ugye közel vannak egymáshoz … Pedig azok, akik még nem jártak Washington államban, egyéb dolgok mellett sok természeti élménnyel szegényebbek maradnak.

Örökzöld Államunk bizony nagyon sok szépet kínál a Cascade-hegység mindkét oldalán, keleten és nyugaton is annak, aki nyitott a szépségekre. Nyugatról megközelítve a Csendes óceán hullámai örökzölddel borított partvidéket nyaldosnak. Az óceánról a Juan de Fuca-szoroson keresztül kis szigetek mellett navigálva egy öbölbe lehet beérni. Itt van az államunk legnépesebb városa, Seattle, és mellette sok más város, szinte egyik a másikba folyva. Ha tovább megyünk kelet irányba, egy rövid óra autózásnyira a magas Cascade-hegységen visz át utunk. Jobbra-balra magas hegycsúcsok csipkézik a tájat. Látni lehet a havas csúcsokat, mint a Mt. Rainier, Mt. Adams és a Mt. St Helens, amely vulkanikus aktivitás során ledobta a sapkáját 1980-ban.

A Cascade-hegységről leereszkedve változik a környezet. Lankásabb lesz, majd dombossá válik. Ez itt már fennsík. Nemsokára átmegyünk a Columbia folyó hídján, ami bár a világ 36. legnagyobb hozamú folyója, nekem úgy tűnik, mintha ő maga lenne a folyók királya. Ez a folyó az, amelyik a Grand Coulee duzzasztógátat is táplálja. Moses Lake mellett sok geológiai érdekesség tanúskodik a letűnt időkről. A szélmalmok pedig arról, hogy itt heves szelek uralkodnak. Ez a táj már sivatagos vidék, de a mezőgazdaság ki tudja nyerni jutalmát a földből. Tovább haladva gyümölcsösöket, és szőlőt is lehet látni nagy mennyiségben.

Ebben a mesés államban él egy kis, de életképes és pezsgő életű közösség. Nagyrészük már 36 éve szövetségbe tömörülve álmodta meg a jövőt. A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség 2020-ban egy saját telket vásárolt nagy álmokkal, nagy reményekkel. Az, hogy a telekből otthona lehessen a közösségnek, még sok munkát és odaadást követel, de az első lépések már megtörténtek. Cle Elumban a helyi magyarok és nem magyar barátaink álma valóssággá vált. Egy gyönyörű 8 ékeres telek birtokosa lettünk. A fenntartó és fejlesztő bizottság is megtartja első gyűlését, mire a kedves olvasó e sorokat olvassa.

Ha érdekel a munkánk, vagy segíteni szeretnél, kérlek jelentkezz a HAAWpresident@gmail.com címen!

A címlapon látható, amint Orbán Csaba elnök egy kis figyelmességgel köszöni meg Orosz Katalin ingatlanügynök munkáját. katalino@johnlscott.com (425) 773-1040

Scroll to Top