Biciklitúra Seattle-től Los Angeles-ig, avagy a Naplovagok kalandjai

Írta: Stanfield Zsuzsa, illusztráció: Huszár Márton

A történet egy Facebook bejegyzéssel kezdődött, amiben Makra Csaba Kecskemétről a Seattle-i magyar közösséghez fordult segítségért és amiben elmesélte, hogy két szegedi biciklis társával, Bozsó Pistivel és Czimbalmos Zsolttal, biciklivel tervezik megtenni az utat Seattle és Los Angeles között a Csendes-óceán partján. Csaba segítségért fordult hozzánk szállás ügyben.

Ez a rendkívüli útiterv nem egy légből kapott ötletből született. Bozsó Pisti, aki bal karját 18 éves korában vesztette el és akit az 1992-es barcelonai paralimpiára válogatott futóként kvalifikáltak, végül is nem jutott ki a versenyre a szövetségen belüli ellentétek miatt. Óriási csalódás volt ez számára. Akkor úgy döntött, saját erőből, méghozzá biciklivel teszi meg az utat Szegedtől Barcelonáig, mintegy bizonyítva, hogy igenis ott a helye mozgáskorlátozottként a világjátékokon. Azóta ez a vállalása hagyománnyá vált. 1996-ban Atlantába New Yorkból biciklizett el egy barátjával. 2000-ben Makra Csabával kettesben tekertek a sydney-i paralimpiára Adelaide-ből mintegy 2100 km-es távot megtéve. 2004-ben csatlakozott hozzájuk Czimbalmos Zsolt, akkor Szegedről indultak az athéni játékokra, azóta pedig hárman teszik meg a kitűzött 2-3 ezer km-es útvonalat az adott paralimpiákra. Így jutottak el 2008-ban Shanghajból Pekingig, majd 2012-ben Szegedről a londoni paralimpiára, végül 2016-ban Argentínából Uruguay-on keresztül a brazíliai rió-i olimpára 3100 km-es út megtételével, ami az eddigi leghosszabb táv. A soron következő 2020-as tokiói paralimpiára sajnos nem sikerült kijutni a Covid miatt, és Japán még 2021-ben sem engedett be turistákat az országba. S hogy ne vesszen kárba a rengeteg befektetett pénz és a felkészülés, úgy döntöttek, hogy időben egy picit előrehozzák a 2028-as paralimpia színhelyét, Los Angeles-t, ahova Seattle-ből teszik meg a kb. 2400 km-es távot. Céljuk nem más, mint Pisti példáján keresztül példát mutatni, miszerint sérült emberként is lehet teljes életet élni, a kitűzött célokat megvalósítani.

Pistiék története azonnal visszahangra talált közösségünkben, többünket rögvest mozgósításra késztetett. Kapóra jött a HAAW éves választási vacsorája is, ahol lehetőség nyílt népszerűsíteni Csabáék terveit, s míg a három barát izgalommal készült erre a nem mindennapos kihívásra Magyarországon, azalatt jó 8 ezer km-re tőlük mi is lázas szervezkedésbe kezdtünk a háttérben. 

Június 28-án érkeztek a srácok Seattle-be. Velcsov Juditék vették fel őket a reptérről, épp akkor, amikor gyermekeiket vitték ki a reptérre magyarországi útjukhoz. Nagyon érdekes egybeesés volt. Három nagy dobozban érkeztek a biciklik darabokra szedve, amiket másnap szereltek össze a hosszú útra. Juditék biztosítottak szállást is. Néhány napos itt tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílt meglátogatni a Snoqualmie vízesést, bejutottak a Microsoft campusba, sőt még egy Seattle városnézés és egy kirándulás a Mount Rainier-hez is belefért. Minden este más-más család várta a fiúkat vacsorára.

A biciklitúra kezdési idejét július 1. szombatra tűztük ki, hogy minél több helyi magyar biciklis rajongó tudjon csatlakozni a búcsúztatáshoz az Issaquah-i Tibbets parkban. Reggel fél 9-kor találkoztunk. Sok fénykép készült, viccelődtünk, a hangulat egyre csak fokozódott. A jókedv a tetőfokára hágott, amikor előkerült egy kis hazai barackpálinka, így illendően tudtuk útnak indítani a három biciklis barátot. Ahogy búcsút intettünk a fiúknak, jó érzéssel töltött el bennünket, hogy mi mindent megtettünk, hogy kipihenve és felejthetetlen élményekkel induljanak Seattle-ből izgalmas útjukra. 

Facebook oldalukon végig követhettük kalandjaikat és folyamatosan drukkoltunk, hogy szerencsésen célba érjenek. Aki még nem látta, itt (https://www.facebook.com/Naplovagok) megnézheti, hogyan jutottak el Seattle-ből Los Angeles-ig. Küldetésük példaértékű és motiváló! Büszkék vagyunk rájuk. Hajrá magyarok! További szép sikereket és még sok izgalmas túrát kívánunk nekik!

—–

Köszönjük Szirbik Andinak a közreműködést, Velcsov Juditnak és Rushnak a szállást és reptéri fuvarozást, Marosán Boginak a Seattle-i városnézést és a Mount Rainier kirándulást, továbbá Kálmán Zsuzsiéknak, Csepreghy Kingáéknak, illetve Stanfield Zsuzsáéknak, hogy vacsorával fogadták magyar biciklis honfitársainkat.

Scroll to Top