narrative, history, dream

BINGÓ olvasásjáték

A magyar iskolás gyerekek egy izgalmas, nyári BINGÓ játékon vehettek részt. Egy felnőtt és egy gyerek páros játszhatott együtt. Egy 5×5-ös bingó lapon minden négyzet egy olvasási kategóriát foglalt magába.  Ha elolvastak valamit egy kategóriából, beírták a címet a bingó lapra. Amikor megtelt egy sor, oszlop vagy átlós vonal, véget ért a játék, bár sokan tovább folytatták. A lelkes olvasók elismerést és pénzjutalmat nyertek. 

A regény kategóriában a Pál Utcai Fiúk című könyv volt a legnépszerűbb. Engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy számomra (egy alföldi lány számára) kedves részletet Molnár Ferenc regényéből:

,,Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messzenézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot.” – írja Molnár Ferenc a regényben.

A versek kategóriában a magyar iskolás gyerekek több verset olvastak Bartos Erikától, Varró Dánieltől és József Attilától. Varró Dániel vicces verseit a kisgyermekes családok mindennapjairól jól bemutatja a következő rövid idézet:

,,A kistesó a félelem,
hogy el akarja venni!
A kistesót, míg énvelem van, nem bánthatja senki.
Leszek, ha éri támadás, 
háromszáz hősi hellén,
nem tűröm el, hogy bántsa más!
Kupáncsapom, ha kell, én.”

Köszönjük szépen a Magyar Iskolának ezt a lehetőséget, és hogy ezt a furcsa, pandémiás, izolált nyarat kicsit színesebbé tette a gyerekeknek és szüleiknek!

Balogh Zsuzsanna cikke

Scroll to Top