Cserkész híradó – március

Írta: Faludi Szabrina

A csapat vezetősége időről-időre egymás között is elbeszélget a múltról, jövőről… Most a kiscserkész rajparancsnokunk, Faludi Szabrina mondta el véleményét és emlékeit egy pár kérdésre.

Bevezetésnek talán még annyi kellene megemlíteni, hogy Szabrina Amerikában született. Gyermekként Chicagóban cserkészkedett. Egyetemista évei alatt Magyarországra költözött, és kimaradt a felnőtt éveiből a cserkészet, mind amíg kisfia nem született, és tovább akarta neki adni a cserkész életet. 

Szabrina már négy éve lelkes tagja a csapatunknak, jobbnál jobb programokat szervez a kiscserkészeknek, de a csapatunk HAAW programjainak az ötletei is lényeges részben Szabrinának köszönhetőek.

… de hadd válaszolja meg Szabrina a kérdéseinket!

Miért szeretsz cserkész lenni?
Gyerekként és felnőttként más-más a válaszom erre a kérdésre. Gyerekként azért szerettem cserkesz lenni, mert a cserkészet alkalmat adott hozzám hasonló gyerekekkel játszani. Bár jártam magyar iskolába is, és később magyar népi táncra is beiratkoztam, ott nem az volt a cél, hogy elsősorban játszódjunk. Ott inkább a tanulás volt a fontos. Az amerikai iskolában azt mondják, hogy a gyerekek sokat játszanak, de még ott sem játszottam annyit, mint magyar cserkészeten, ahol a sok jó játék szinte kifogyhatatlan volt. A cserkészeten a játék és a játszva tanulás a cserkesz nevelési rendszer igazi központja/szelleme. Játék alatt sok mindent lehet tanulni, és sok élményt lehet közben megszerezni. A közös élmény megszerzése tovább erősíti a kapcsolatokat. A cserkészetben megszerzett élmények pedig életre szólóak!

Felnőttként azért vagyok cserkész, mert szeretném a mai gyermekeknek (beleértve a saját gyermekemnek) is ugyanazokat a cserkész élményeket adni. Szeretném, ha ők is ismernék és játszanák azt a sok jó játékot, amit én is játszottam. Szeretném továbbá, hogy az én gyermekemnek is legyenek kalandjai a családon túl is. Szeretném, hogy menjen táborokba és ázzon meg, meg azt is, hogy élje bele magát egy jól kigondolt forgószínpad foglalkozásba, vagy keretmesébe. Szeretném, hogy énekeljen a tábortűznél a csillagok alatt, megnevettesse a közönséget egy eredeti tábortűzi számmal … Szeretném, hogy tanuljon meg és tapasztaljon meg mindent, ami a „cserkészet” – az egyszerű csomótól a cserkésztestvéri szeretetig.

Mitől érzed magad cserkészvezetőnek?
Első sorban cserkésznek érzem magam mert mindig hordozom a szívemben a cserkész szellemet amiben nevelkedtem. Természetesen azért is cserkésznek érzem magam, mert tábortüzet tudok építeni, ismerem a rovásírást, ismerem a morzé jeleket, és tudok sátrat építeni ponyvából és botokból. De nem csak ezek a cserkész ismeretek tesznek engem cserkésszé. A kreativitásom és játékosságom is a cserkész voltamról árulkodnak. Azért vagyok cserkész vezető mert azt a cserkész tudást és cserkész szellemet amit valamikor elsajátítottam, képes vagyok és akarom átadni a következő nemzedéknek.

Mit ad neked a cserkészet?
A magyar cserkészet itt Magyarországtól messze alkalmat ad más magyarokkal ismerkedni, és barátságokat szőni. Ezek a kapcsolatok alkalmat adnak a magyar nyelv beszélésére, és újabb közös jó és magyaros élmények szerzésére. Továbbá a cserkészet alkalmat ad arra, hogy élményekkel gazdagítsam saját és csapatom életét. A cserkészet életre szóló barátságokat, és pótolhatatlan élményeket adott nekem gyerekkoromban, és most is.

Kedvenc élmény cserkészeten?
Sok jó cserkész élményem van, de vicces, hogy néha a “legrosszabb” élmények lesznek a legjobbak! Emlékszem, egyszer mikor az egyik táborban elvittek éjszakai portyára. Alig vihettünk magunkkal valamit, csak a lét minimumot. Még sátrat sem vihettünk, csak valamennyi ponyvát és kevés hálózsákot. Az ötlet valószínűleg az volt, hogy kevés felszereléssel is sokat lehet csinálni, ha okosan gazdálkodunk azzal amink van. Nem mentünk túl messzire, de új tábort kellett építeni. Mikor oda értünk, egy sor sátrat építettünk mindenkinek azokból a ponyvából amit hoztunk, és osztozni kellett a kiterített hálózsákokon. Nemsokára el kezdett esni az eső, amit olyan jó hallgatni ha jó sátrod van, de szörnyű ha pont két ponyva közé kerülsz, mint akkor én. Ráadásul a hálózsák is csak egy fél jutott takarónak… Bármennyire forgolódtam, annyira átáztam és fáztam, hogy egy idő után feladtam az alvási reményeimet, és odamentem a tűzhöz melegedni, ahol tudtam hogy cserkészek őrködnek. Kiderült, hogy épp a fiatal cserkész vezetők őrködtek a táboron, és pont akkor sült burgonyát készítettek a csajkájukban. Nem csak hogy átmelegedtem és a nagyokkal lehettem, de még sült burgonyát is kaptam! Amúgy is ínyencség volt a sült burgonya számomra, de táborba pláne! Az a kis idő, amit ott a nagyokkal tölthettem azon a kalandos estén örökre kedvenc elményem marad! 

Mi a célod a cserkészeten belül?
Továbbadni a cserkész élményt. 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top