dirty boots

Cserkész hírek

Az életszemléletem általában pozitív, bizakodó és legtöbb esetben vidám szokott lenni, hiszen a nyolcadik cserkésztörvény azt tanítja nekünk, hogy “a cserkész vidám és meggondolt”. Nem mellékesen mondva a magyar cserkészet megőrizte Lord Baden Powell 1908-ban kiadott cserkésztörvényeit.

Gondolom, akik olvassák a cikkeimet azok tanúskodhatnak arról, hogy egynéhány kivétellel ez a hangulat a soraim közé is belopja magát. 

Az év márciusa óta azonban valami megváltozott;  világunkat egy apró lény, egy vírus gyökeresen felforgatta. Elkezdődött a Covid-Sars2 világjárvány korszaka.

Március óta sokat tanultunk erről a felforgató lényről, de még mindig nagyon keveset tudunk róla, és ez néha elszomorít. Például elgondolkodtató, hogy a nyár úgy telik el, hogy nem táborozhatunk, nem találkozhatunk a barátainkkal, szeretteinkkel, nem élhetjük a szokott életünket.

Sok minden, ami mostanig magától értetődő volt, most hirtelen megváltozott. 

A vírustól való félelem sok mindent elvett tőlünk. Például az egyszerű baráti kézfogást, baráti ölelést, egy széles mosoly látványát, amit az álarc nem takar el… De elvette a bizalmat abban, hogy egy puszta látogatás, találkozás nem veszélyt hoz ránk, hanem örömet, mint régen…

És én mégis bizakodó vagyok. Az emberiség, és különösen a cserkészek nagyon találékonyak.

A járvány első meglepetéséből, bizonytalanságából és ájulatából akkor kezdünk felocsúdni amikor nem azért bátorkodunk közösségbe menni, mert “valamiből meg kell élni”, hanem mert felelősségtudatosak vagyunk és megtaláljuk a módját, hogy hogyan folytathatjuk a régi közösségi életünket.

A kapcsolattartásban a számítógép, a telefon is nagy segítség lehet, de a kapcsolatot nem a számítógéppel, telefonnal, TV-vel tartjuk, hanem a másik személlyel a vonal túlsó végén. 

Most csak elképzelem, hogy milyen szép is lenne, ha ezeket az eszközöket arra használhatnánk végre-valahára, hogy megbeszéljük, hogy melyik hegycsúcsra, parkba vagy folyóra kirándulunk…

Ennek az ideje is el fog jönni, de annak a pillanatnak az örömére csak úgy lehetsz kész, ha ma elkezded újra építeni, vagy kiépíteni az érdemes kapcsolataidat.

A 45-ös számú Fekete István Seattle-i cserkész csapatnál szeptembertől újra indul a cserkész foglalkozás. Ezen a ponton nehéz előre látni, hogy a tervek miképpen válnak valóságra, de tudjuk, hogy az indítékunk nemes, lelkes vezetőink vannak, a tervezés is folyamatban van a többit meg elhozza a jövendő.  

Ha már tagja vagy a csapatunknak, akkor vissza várunk, amennyiben még nem tartozol közénk akkor szeretnénk megismerni. Ha már volt tapasztalatod cserkészettel, szeretnénk hallani róla, ha még nem voltál cserkész akkor hadd szerezd meg a csapatunkban az első benyomásokat…

 Öt évesen lehetsz már farkaskölyök, később lehetsz kiscserkész, cserkész, kósza, vándor, felnőtt, öreg és vén cserkész. 

Ha kérdésed, vagy megosztani valód van fordulj bizalommal hozzám, vagy bármelyik cserkész vezetőnkhöz. 

Írj a seattleicserkesz@gmail.com címre. 

Légy Résen, 

Tegyünk közösen pontot a világjárvány korszakának a végére!

Scroll to Top