Seattle-Pécs Testvér- városi Egyesület

A kultúra egy ablak, amely egy nemzet történelmét, kultúráját és szellemi világát tükrözi. A kulturális csereprogramok hidat képeznek a kölcsönös megértés és barátság jegyében a különböző nemzetek között.

– Hu Jintao


magyar madar es virag


A SPTVE-ről

Az 1991-ben alapított egyesület olyan magánszemélyekből és szervezetekből áll, akik érdekeltek a seattle-i és a pécsi lakosság közötti szoros kapcsolatok előmozdításában.

Célok

  • Az oktatási, kulturális és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése Seattle és Pécs között.
  • A lakosság tájékoztatása és ismereteinek bővítése a testvérvárosunkról.
  • A turizmus népszerűsítése.

Tevékenységek

  • Köztisztviselők, közösségi vezetőket, diákok és mások fogadása Pécsről.
  • Csereprogramok létrehozása az oktatás, a kultúra, a művészetek és a kereskedelem területén.
  • Közösségi programokon való részvétel megszervezése.
  • Társasági események, például előadások, koncertek, filmek, sportesemények és fogadások szponzorálása.

Miért Pécs?

  • Gyönyörű parkjaival, kertjeivel, múzeumaival és templomaival Seattle és Pécs egyaránt országuk legélhetőbb városai közé tartoznak.
  • Mindkettő büszke kiváló egyetemeire, finom ételeire és barátságos lakóira.
  • A két város közel azonos szélességi körön fekszik, egyaránt mérsékelt éghajlatú és kiváló minőségű borokat és söröket termel.
petals


Történetünk


Az 1990-ben végbemenő politikai változások után Magyarország tiszteletbeli konzulátusát hozott létre Seattle-ben, és Szablya Ilonát nevezte ki tiszteletbeli főkonzulnak. Az ő – és más helyi amerikai magyarok – szoros kötődése Pécshez, és 1990-ben konzulként történő első látogatása voltak a két város ma virágzó kapcsolatának gyökerei. Mikes Éva, Pécs akkori alpolgármestere szintén élt egy évet Seattle-ben. A körülmények megérettek a testvéri kapcsolatra, elősegítve a emberközi diplomáciát, amely a testvérvárosi programok országos célkitűzése.

1991-ben Norman B. Rice Seattle polgármestere és Krippl Zoltán Pécs polgármestere aláírták a megállapodást a Seattle-Pécs Testvérvárosi Egyesület formális létrehozásáról.

Az elmúlt három évtizedben a kulturális és oktatási csereprogramok, a művészeti kiállítások, valamint a diplomáciai és üzleti látogatások hozzájárultak egy élénk amerikai kikötőváros és egy ezer éves magyar történelmi kincsesláda közötti kapcsolat megerősödéséhez.

petals

Kapcsolat

Lu-Hódi Ágnes – Kommunikációs kapcsolattartó
pecsseattle@hungarianamerican.org

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Képben tartunk.

Scroll to Top