Programok

A kultúra egy ablak, amely egy nemzet történelmét, kultúráját és szellemi világát tükrözi. A kulturális csereprogramok hidat képeznek a kölcsönös megértés és barátság jegyében a különböző nemzetek között.

– Hu Jintao


petals

Kulturális csereprogramok

2013 júniusában az SPTVE elnöke, Clarissa Szabados-Mish Pécsre látogatott és találkozott Dr. Páva Zsolt polgármesterrel és Girán Jánossal, a Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjével, hogy tájékoztassák a polgármestert az egyesület programjairól és megvitassák a jövőbeni csereprogram lehetőségeket. Páva polgármester úr meghívta a SPTVE-t (és Seattle-t) a 2015-re tervezett nemzetközi zenei fesztiválra.

2013 májusában Szapáry György, Magyarország amerikai nagykövet Seattle-be látogatott. Találkozott a helyi üzletemberekkel, ahol megvitatták a két ország közötti kereskedelmi lehetőségeket. Az amerikai magyar közösség fogadást szervezett a tiszteletére.

2013. április 25-27. között a pécsi polgármesteri hivatal küldöttsége látogatott Seattle-be. A küldöttség tagjai: Mikes Éva, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. jogi igazgatója, Csizi Péter, Pécs alpolgármestere és országgyűlési képviselő, valamint Girán János, Pécs polgármesteri hivatalának osztályvezetője. Megnézték Seattle leghíresebb turisztikai látnivalóit, találkoztak a helyi magyarokkal és Pécsről tartottak előadást a Trade Development Alliance of Greater Seattle Area elnökének és tagjainak. Találkoztak Darryl Smith alpolgármesterrel is.

2012-ben Dr. Hantó Zsuzsa, a Pécsi Tudományegyetem szociológusa bevonta Seattle-t is könyvdedikáló körútja állomásai közé, mely nemrég megjelent könyvét népszerűsítette. Műve az 50-es évek közepén a kommunista rezsim által kitelepített családok életét mutatja be. Könyvéről előadásokat tartott a Washingtoni Egyetem mellett több más Seattle-i helyszínen is, illetve további északnyugati városokban.

Szintén 2012-ben Seattle-be érkezett Prof. Dr. Dárdai Fisher Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Tudásközpontjának könyvtár igazgatója, hogy a helyi könyvtári vezetőkkel megosszák a szakterülete legjobb gyakorlatait. Meglátogatta a King County és a Seattle könyvtár fiókjait és részt vett a SPTVE rendezvényein.

2011 októberében a SPTVE a St. James székesegyház zenei igazgatójával, Dr. Savage-dzsel együttműködve megszervezte a pécsi székesegyház orgonistájának, Szamosi Szabolcsnak a nyilvános fellépését . A műsorban magyar zeneszerzők zeneművei mellett Szamosi úr saját szerzeményei is szerepeltek. A koncerten sokan vettek részt, a programot fogadás követte . A magyar közösség később Szamosy úr és felesége tiszteletére ebédet rendezett, amelyen Brunett érsek is részt vett.

2010-ben a SPTVE két ajándékot adományozott Pécsnek, annak tiszteletére, hogy az Európai Unió Európa Kulturális Fővárosává választotta. Az egyik egy helyi indián művész, Andrew Peterson által készített emléktábla, a másik pedig egy totemoszlopszerű fafaragvány, amelyet egy magyar emigráns, Dr. Józsa László készített. Mindkét ajándék megtekinthető a Pécsi Tudományegyetem új regionális könyvtárában és multimédiás központjában. Az egyik művész és a SPTVE delegációja részt vett az októberi átadási ceremónián.

2009-ben Alexander Brunett seattle-i érsek és egy delegáció, köztük a seattle-i székesegyház orgonistája, Joseph Adam Pécsre látogatott a Pécsi Főegyházmegye megalapításának millenniumi ünnepe tiszteletére. A látogatás része volt Adam úr koncertje a pécsi székesegyházban, valamint a város híres Zsolnay kerámiamúzeumának a megtekintése.

2007 márciusában a Washingtoni Egyetem 30 tagú kamarai kórusa – Kramár Mária, a SPTVE elnökének és több egyesületi tagnak a kíséretében – Magyarországon turnézott. A kórus 4 napot Budapesten töltött, néhányat Pécsett, és különböző helyszíneken adott koncerteket. Az előadások nagy tetszést arattak, a közönség pedig láthatóan meghatódott, amikor az amerikai kórus meglepte őket a magyar himnusz eléneklésével. Fogadás adott a tiszteletükre Budapest főpolgármestere is.

2006 októberében a seattle-i városházán elhelyeztek egy kopjafát (hasonlóan az indián totemoszlophoz egy hagyományos szimbolikus magyar emlékoszlop), amely a szovjet uralom elleni 1956-os magyarországi forradalom emlékét őrzi.

2004-ben a Trade Development Alliance of the Greater Seattle Area delegációja Európába érkezett, hogy felkutassa a potenciális kereskedelmi lehetőségeket. A SPTVE szervezésében Pécsre is eljutott az üzletemberekből és vezetőkből álló küldöttség Kramár Mária elnökkel és a SPTVE többi tagjával. Úttörő találkozókra került sor a seattle-i delegáció és Pécs üzleti vezetői között.

2002 márciusában a polgármesteri küldöttség (5 fő) a Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekarával (25 fő) együtt Seattle-be látogatott. A program magában foglalta a Seattle-i alpolgármesterrel, Tim Ceis-szel való találkozót, a város turisztikai nevezetességeinek meglátogatását, egy a Trade Development Alliance of Greater Seattle Area tagjainak szóló előadást Magyarország kereskedelmi adottságairól, valamint látogatást a Boeing céghez és más helyi érdekeltségű cégekhez. Az Ifjúsági Ház Vonószenekara bemutatta repertoárját az Overlake’s Fulton Performing Art Centerben, valamint a Mercer-szigeti amerikai magyar közösségnek az 1848-as szabadságharc megemlékezésén. A zenészek és karmesterük, Győri Kornél találkozott a Seattle Youth Symphony Orchestra-val. Dan Peterson, a SYSO főigazgatója ebédre látta vendégül a zenekart.

2000-ben a Seattle Youth Symphony Orchestra (64 diák és 24 szülő) turnézott Magyarországon.Brad Owen kormányzó hadnagy is elkísérte őket az útra. A zenekar Peter Tofu nagykövet meghívására lépett fel a július 4-i fogadáson az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, a millenniumi ünnepségek záró felvonásaként pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémiában adott koncertet. Ezután Pécsre indultak, hogy részt vegyenek a Pécsi Nemzetközi Zenei Fesztiválon. A pécsi székesegyházban tartott előadásukat a Magyar Nemzeti TV is közvetítette.

petals


Nyári diák csereprogram

1998-ban indítottuk el az SPTVE Nyári Diák Programját Pécs városával és a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve. Elsődleges célunk ezzel a programmal, hogy lehetőséget biztosítsunk pécsi egyetemistáknak Seattle-lel kapcsolatos ismereteik és szakmai tapasztalataik bővítésére és megismertessük őket az amerikai életmóddal. A programot a SPTVE és a Pécsi Tudományegyetem működteti.

A program a diákok szakterületéhez kapcsolódó szakmai találkozókból, Seattle környéki városnézésből, nemzeti parkok és strandok meglátogatásából, a legismertebb és legbefolyásosabb helyi cégek (Starbucks, Microsoft, Boeing) felkereséséből, és végül, de nem utolsósorban a helyi magyar közösség tagjaival való találkozásból áll.

petals


Gandhi Gimnázium

A Gandhi Közalapitványi Gimnázium és Kollégium egy pécsi bentlakásos iskola roma diákok számára. A romák nagy etnikai csoportot alkotnak Magyarországon és általában a társadalom peremén élnek. A Gandhi Alapítvány által 1994-ben alapított iskola egyedülálló, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, hiszen ez a legelső roma nemzetiségi gimnázium.

2012-ben a Seattle-i Rotary Club, a Seattle Pécs Testvérvárosi Egyesület és a Pécsi Rotary Club közös erőfeszítése finanszírozta az iskolai menza 50 éves nyílászáróinak cseréjét. A SPTVE 1000 $ támogatást kapott a Seattle-i Testvérvárosok Szövetségétől a projekthez.

Az SPTVE reméli, hogy a jövőben is meg fogja találni a módját ennek a nagyon értékes intézménynek a támogatására.

petals


Galéria

Photo credit: John Fehér

petals

Kapcsolat

Lu-Hódi Ágnes – Kommunikációs kapcsolattartó
pecsseattle@hungarianamerican.org

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Újdonságok tőlünk állandó rendszerességgel elektronikus levélfiókodba.

Scroll to Top