Decemberi cserkész hírek

Orbán Csaba írása

A minap azt hallottam a rádióban, hogy lehet látni az alagút végét, mert megalkották a koronavírus védőoltást. 

Elmosolyodtam ezen a mondáson, mert azt nem közölték, hogy milyen hosszú az alagút, és nekünk mennyi időbe fog telni, mielőtt újra kijutunk a szabad ég alá. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy minden kedves barátommal együtt szeretnék mielőbb kijutni ebből a rémálomszerű valóságból.

2020 február végén San Franciscóban voltam tiszti konferencián. Egy kicsit meg is voltam fázva, amikor a rádióban hallottam, hogy Seattle-ben van egy rejtelmes vírus. Egy ember meg is halt a vírus okozta megbetegedéstől. 

Elég rosszul éreztem magam ott a konferencián. Nem azért, mert beteg voltam, hanem mert olyan városból jöttem, ahol fertőzés ütötte fel a fejét. Reméltem, hogy a többi vendég nem szerez tudomást róla, de a hír, mint a futótűz terjedt. Én meg nem tehettem semmit a konferencia végéig. Reménykedtem, hogy ez a rossz hír majd csak lecseng egy pár nap alatt…

Azóta lemondtuk a cserkészbálunkat, a nyári táborunkat és a központi táborunkat. Nemsokára viszont újraszerveztük az életünket, a csapatunkat. Hadat üzentünk a kórnak. Nem fogunk elszigetelődni! Online találkozókat rendeztünk. Húsvétkor a cserkészeink virtuálisan locsolták meg a lányokat. Anyák napjakor meg szép verses összeállítással járultak hozzá a cserkészek a közös ünnephez.

Őszre megszületett a terv: minden második szombaton online gyűlés, és amikor a helyzet megengedi, kiscsoportos személyes találkozásra is módot találunk.

Októberben a Cle Elum-i telken a cserkészek egy kis csoportja önkéntes munkát végzett. Szemetet szedtünk, száraz gallyakat tisztítottunk, facsemetéket ültettünk, és közben élveztük a természet adta örömöket, a friss levegőn egymás társaságát. Ugyanabban a hónapban aprólékos tervezéssel és precíz kivitelezéssel megtartottuk a cserkész avatásunkat, illetve kiscserkész ígérettételünket. 

Szintén ezen az összejövetelen alkalmat találtunk arra is, hogy a csapatban 1956-ra ünnepélyesen megemlékezzünk.

Nagy volt a sikerélmény, 18 új cserkész köthette a nyakára a büszkeség és bátorság jelét, a cserkész nyakkendőt.

Időközben más csapatoknál, és a KMCSSz központnál is pont ilyen intenzitással folyik az élet. Ki tudná azt a sok mindent felsorolni, amit más csapatok cserkészei létrehoztak! A művészitől a tudományosig, az oktató jellegűtől a szórakoztatóig, az egyénitől a nagycsoportos eseményig online minden megtalálható.

A mi csapatunkban négy fiatal online továbbképzésen tanulja a vezető képességeket. Az ilyen felkészítő a múltban kizárólag csapatszinten történt, és nyáron mentek a felkészült fiatalok a kiképző táborba Fillmore-ba. A vírusnak köszönhető, hogy az idén az online kiképzésen a mi cserkészeink őrseibe a világ sok sarkából jöttek magyar cserkészek. A KMCSSz idei kiképzésén 120 cserkész jelentkezett be Braziliától Kanadán át Európa és Ausztrália sok részéről is.


Talán ilyen esetekre találták ki azt a mondást, hogy ha egy ajtó becsukódik, akár több ajtó is kinyílhat helyette, csak meg kell látni a lehetőséget!

Jó munkát!

Orbán Csaba
45-ös Fekete István cserkészcsapat
Seattle

Scroll to Top