rolling pin, dough, bake

Farsangi fánk (Hungarian Farsangi Fank)

A felvétel az idei Nemzetközi Gyermekbarát Fesztiválra készült, és egyike azon videóknak ami a Washingtoni Magyar Amerikai Szövetséget hivatott képviselni. Más években amikor nincs COVID, ez a rendezvény két nap alatt több mint félmillió  látogatatót vonz. Előző években a Szövetségünket és magyarságunkat tánccal és kiállító sátorral képviseltük.

Hozzávalók:
3dkg élesztő
3dl tej
1 teás kanál cukor
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
2 dkg vaj
1 csipet sók
kb 1 liter olaj
lekvár, porcukor izlés szerint

Hogyan?
Az élesztőt helyezd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe, tedd bele a cukrot, és öntsd rá a tejet amit előzőleg meglangyosítottál (10 másodperc mikrohullám).
Pihentesd 15 percig amíg felfut az élesztő.
Add hozzá a tojás sárgáját, a sót, a vajat és a porcukrot, kavard simára. Letakarva 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát formavágóval (pohár is jó) kivágjuk és letakarva 25 percig pihentetjük.
Eközben az olajat felmelegítjük. A fánkot bő olajba kell sütni, ami azt jelenti, hogy legalább 5 centi mély kell legyen az edényben (próbának egy kis darab tésztát teszünk a forró olajba, és ha a tészta feljön az olaj tetejére akkor elég meleg a fánk sütésére, de az olaj nem szabad füstöljön, mert akkor már nagyon forró).
Amikor a fánk egyik fele arany barnára sült megfordítjuk a fánkot a másik oldalára. (többször is szabad fordítani…).
Egy szalvétával vagy törlőpapírral kibélelt edénybe szedjük, hogy az olaj lecsepegjen, azután tálalóedényre tesszük, és porcukorral behintjük illetve szilva ízzel fogyasztjuk.

Jó étvágyat!
Emese

Ingredients
3dkg yeast
3dl milk
1 teaspoon sugar
50 dkg all purpose flour
2 egg yolk
2 tbs powder sugar
2 dkg butter
1 pinch of salt
circa 1 liter cooking oil (sunflower, safflower, canola)
jam and more powder sugar as you like it

How?
Place the yeast in the “valley” you formed in the middle of the flour pile. Add sugar and milk that you warmed a little bit (in microwave oven for about 10 seconds).
Let this rest for about 15 minutes until the yeast rises.
Add the egg yolks, pinch of salt, butter and powder sugar, stir it to create a smooth texture. Cover it and let it leaven for about 30 minutes.
Stretch the leavened dough to a finger-width. Using a shape cutter or even a drinking glass, create round shapes, then again cover it and leave it to rest for about 25 minutes.
Heat the cooking oil. Cooking doughs need plenty of oil: circa 5 cm deep in the pot. We can test the temperature of the oil by putting just a little bit of dough in it and if the dough comes to the top, that’s the sign: it’s warm enough to continue cooking. Please don’t let the oil smoke then it’s too hot.
Once one side of the dough is golden brown, flip it. You can flip the dough many times, however.
When both sides are done, place them on a dish with a serviette or a so it can absorb the unnecessary oil.
As a last step, add jam of your liking and a little bit of powder sugar to it.

Enjoy!
Emese

Scroll to Top