corona, world, mask

Februári konzuli hírek

Pearman Katalin, tiszteletbeli konzul

A budapesti USA Nagykövetség COVID-19 tájékoztatója 

Legutóbbi frissítés: 2021. január 25.
Január 26-ával kezdődően minden az Egyesült Államokba légi úton érkező kétéves és annál idősebb utazónak fel kell mutatnia egy negatív, az utazást megelőző 3 naptári napon belül elvégzett COVID-19 tesztet. Ezt helyettesítheti egy hivatalos egészségügyi szerv által kiadott igazolás arról, hogy az utazó az utazást megelőző 90 napon belül felgyógyult a COVID-19 betegségből. További információért, kérjük, tekintsék át a Gyakran Feltett Kérdéseket az USA járványügyi hatóságának (Centers for Disease Control and Prevention/CDC) oldalán.

Az USA Külügyminisztériumának a Magyarországra való utazásra vonatkozó jelenlegi ajánlása 3-as fokozatú: gondolja meg az utazást. Amennyiben Ön az USA-ban van és Magyarországra kíván utazni, kérjük, látogasson el erre az oldalra: https://travel.state.gov/content/travel.html.

Nemzetközi repülőjáratok jelenleg is működnek Magyarországon. Azok az amerikai állampolgárok, akik szeretnének visszatérni az Egyesült Államokba minél hamarabb foglalják le a repülőjegyüket, hacsak nem akarnak beláthatatlan ideig külföldön maradni. Az Egyesült Államok kormánya nem tervezi mentesítő járatok indítását Magyarországon.

Amerikai állampolgár utazók: Kérjük, regisztráljanak a STEP programban és küldjék el az elérhetőségüket a HungaryUSCitizen@state.gov email címre, hogy tájékoztathassuk Önöket az esetleges változásokról.

Gyorslinkek:

Országspecifikus információk:

 • Magyarországon 360.418 a beazonosított COVID-19 fertőzöttek száma. Az elhunytak száma: 12.024 fő.
 • A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokról és óvintézkedésekről itt talál hivatalos és naprakész információt: https://koronavirus.gov.hu/
 • November 4-től a kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.
 • November 5-én kijárási korlátozásra vonatkozó szabály lép hatályba. A korlátozást november 10-én kiterjesztették. Este 8 és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Azt csak munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából lehet elhagyni, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn, illetve életvédelmi céllal.
 • Általános szabály, hogy a fizikai távolságtartás szabályait (1,5 m védőtávolság) be kell tartani, valamint kötelező arcmaszkot viselni – kizárólag az orrot és a szájat eltakaró egészségügyi vagy textil maszk megengedett – a boltokban, közösségi közlekedési eszközökön, taxikban, állomásokon, várótermekben és megállóhelyeken, a bevásárlóközpontokban, valamint a 10 ezer főnél nagyobb városok közterületein. Ez utóbbi esetben a kormány a polgármestereket jogosítja fel, hogy helyi szinten meghatározzák, mely közterületeken kötelező maszkot viselni. Ez a rendelkezés a 6 éven aluli gyermekek kivételével mindenkire érvényes. Akik nem tartják be ezt a szabályt, megbírságolhatóak illetve kizárhatóak a közösségi közlekedésből. Ellenállás esetén a rendőrség intézkedhet.
 • A nyilvános területek és parkok látogathatóak, az üzletek, bevásárlóközpontok és piacok nyitva tarthatnak. Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.
 • Az éttermek, kávézók, bárok és klubok bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják. A középiskolákban, a 8. évfolyamok felett online oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak a testhőmérséklet megmérése után lehet belépni. A lázas gyermeket el kell különíteni, s azonnal értesíteni kell a szülőt vagy a gondozót.
 • Nem lehet a kórházakat és idősotthonokat látogatni.
 • A kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente tesztelik, még ha ismert is, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Az amatőr csapatsport tilos. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ahol a tíz fős korlátozásba ne nem számítanak bele a 14 év alatti gyermekek. A temetéseken legfeljebb csak ötven ember vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
 • A budapesti Liszt Ferenc Repülőtér továbbra is nyitva tart.
  COVID információ utasoknak: https://www.bud.hu/covid_19
  Amennyiben az elutazni szándékozó utasok járatát törölték, az utasokat arra kérik, hogy a légitársaságoknál tájékozódjanak a menetrendek változásairól, és közvetlenül a légitársasággal vagy az utazási irodával egyeztessenek a foglalásról, illetve az utazás elhalasztásáról.

A budapesti Amerikai Nagykövetség szolgáltatásokat nyújt az állampolgársági ügyekkel kapcsolatban, például útlevél és külföldön történt születési igazolás esetén. Időpontot az Állampolgársági ügyek menüpontban foglalhat: https://hu.usembassy.gov/u-s-citizen-services/. Amennyiben hét napon belül kell az Egyesült Államokba utaznia, kérjük, jöjjön a Nagykövetségre, és nyújtsa be igénylését sürgősségi útlevélre. A sürgősségi útlevél igénylésének hivatali ideje hétfőtől péntekig 8:30 – 9:30 óra között. Ehhez nem szükséges időpontot foglalnia. Kérjük, hogy azok, akik 30 napon belül kaptak időpontot vízum interjúra, tájékozódjanak ezen a honlapon: http://cdn.ustraveldocs.com/hu/.

Belépés Magyarországra:

 • Az Egyesült Államok állampolgárai beutazhatnak Magyarországra? Nem, csak bizonyos kivételes esetekben.
 • Szükséges negatív COVID-19 teszt (PCR és/vagy szerológiás teszt) a belépéshez? Nem.
 • Végeznek egészségügyi szűrővizsgálatokat a reptéren és a többi határátkelőhelyen? Igen.

Általános szabály, hogy kizárólag magyar állampolgárok és családtagjaik léphetnek be Magyarország területére.

 • Szeptember 1-től, a magyar kormány egy COVID-19 belépési ellenőrzési rendszert vezetett be, mely megtiltja a legtöbb külföldi állampolgár belépését Magyarországra. A rendelet nem vonatkozik a diplomáciai vagy hivatalos utazásra, az áruszállításra, vagy azokra, akik bizonyítani tudják, hogy az elmúlt hat hónapban átestek a vírusfertőzésen. Ez a korlátozás a magyar kormány általi visszavonásig van hatályban. Mindazok, akik belépnek Magyarországra, kötelező 10 napos karanténba kell vonulniuk. A magyar állampolgárokkal azonos elbánásban részesülnek a magyarok családtagjai, azok, akiknek van tartózkodási engedélye, hivatásos sportolók, és a kulturális események résztvevői. Ezen kívül kivételt kapnak a katonai konvojok, az üzleti célú utazók, a határ mellett dolgozók, a sportesemények és a Magyarország területén a humanitárius folyosót használó átutazók. Továbbá  speciális kivétel kérhető a magyar rendőrségtől. A folyamattal kapcsolatban és az elfogadott kivételi indokokról az alábbi oldalon találnak információt: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing.  További információt a határátlépéssel és a várakozási idővel kapcsolatban az alábbi oldalon találnak: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo.
 • A Magyarországra érkezőknek a határátlépéskor közölniük kell a rendőrséggel, a karantén helyét. Ha van megfelelő eszközük, akkor le kell tölteniük a karanténra létrehozott szoftvert, mellyel a rendőrség ellenőrizni tudja a hivatalos otthoni karantén betartását. Amennyiben a helyszíni ellenőrzés nem lehetséges más módon, a karanténban tartózkodóknak be kell engedniük a rendőrséget az otthonukba.

A COVID-19 magyarországi helyzetéről a következő linken találnak részleteket: http://abouthungary.hu/news-in-brief/coronavirus-heres-the-latest/

Szabad mozgás korlátozása:

 • Van kijárási korlátozás? Igen. Este 8 és reggel 5 óra között.
 • Van bármilyen rendelkezés, mely az országon belüli mozgást korlátozza? Nincs.

Karantén információ:

 • Szükséges az Egyesült Államok állampolgárainak karanténba vonulniuk? Igen.

Jelenleg 10 napos karantént írnak elő minden külföldről érkezőnek. Az utasok akkor mentesülnek a karantén alól, ha dokumentummal tudják igazolni két  SARS-CoV-2 teszt (molekuláris biológiai vizsgálat hivatalos egészségügyi praxisban) eredményét, melyet Magyarországon két eltérő időpontban, egymást követően 48 órás eltéréssel készítettek és ahol a SARS-CoV-2 koronavírust nem találtak a vizsgált személyekben a teszt idején. Elfogadható, ha az első tesztet valamelyik schengeni országban, az Egyesült Államokban, vagy Kanadában végezték.

covid-19, virus, coronavirus

COVID-19 Tesztelés:

 • Elérhető PCR és/vagy antigén teszt amerikai állampolgárok számára Magyarországon? Igen
 • Ha igen, a teszt eredménye megbízhatóan rendelkezésre áll 72 órán belül? Igen

Az alábbi hivatalos szolgáltatóknál végezhetnek COVID-19 tesztelést (egy teszt hivatalosan szabályozott ára 19.500 Ft):

 • First Med Center: Árak és részletes információk az alábbi linken elérhetőek: https://firstmedcenters.com/cov19test/. Cím: 1015 Budapest, Hattyú utca 14, 5. emelet, Hattyúház. Telefon: +36-1-224-9090
 • Rózsakert Medical Center: Telefon: +36 1 392 0505; Email: info@rmc.hu; Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-78.
 • SYNLAB:
  · Budapest, Centrum-Lab (SYNLAB-csoport tagja) Mammut Bevásárlóközpont 4. emelet. Mintavétel minden nap (hétfő-péntek) 12:00 órától. Időpontfogalás telefonon lehetséges a +36 1 5 888 500 számon.
  · Budapest 2. kerület, Budagyöngye Magánvérvételi Hely; hétfő, kedd, szerdán 11.00 – 12.00 óra között. Telefonos bejelentkezés szükséges a +36 70 285 4542 számon.
  · Budapest 13. kerület, Váci Corner Magánvérvételi Hely; Minden nap (hétfő-péntek) 12.00 – 14.00 óra között. Telefonos bejelentkezés a +36 1 5 888 500 számon lehetséges. Mintavétel érkezési sorrendben történik a parkolóban található konténer laborban.
  · Ó utca Budapest 6. kerületében, cím: 1066 Budapest, Ó utca 44. Nyitvatartás: hétfő-péntek 12.00 – 15.00 óra között. Telefonos időpontfoglalás a +36 1 5 888 500 számon lehetséges.
 • Affidea Magyarország KFT.: Váci Greens Egészségközpont, 1138 Budapest, Föveny u. 4-6. Nyitvatartás: 8:00-10:00 óra között. Telefonos bejelentkezés a +36-1 8036464 számon.

COVID-19 vakcina információ

 • Jóváhagyott a magyar kormány beadható COVID-19 vakcinát? Igen
 • Az Egyesült Államok kormánya nem tervezi, hogy külföldön tartózkodó amerikai állampolgár magánszemélyek részére COVID-19 elleni védőoltást biztosítson. Kérjük, a COVID-19 vakcinával kapcsolatban kövessék a magyarországi fejleményeket és tájékoztatókat.
 • A helyben elérhető COVID-19 vakcináról a kormány által közzétett információk és bejelentések itt találhatóak: https://koronavirus.gov.hu/
 • A COVID-19 vakcináról további információ található a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán: https://www.nnk.gov.hu/
 • Az USA járványügyi hatóságának (Centers for Disease Control and Prevention/CDC) COVID-19 oltással kapcsolatos oldala

Utazási információk:

 • Érkeznek kereskedelmi repülőjáratok az országba? Igen.
 • Működik a helyi tömegközlekedés? Igen.

Maszk viselése kötelező a tömegközlekedési eszközökön.
A legfrissebb járatinformációkért és a Budapestről induló járatokkal kapcsolatban kérjük, látogasson el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér koronavírus oldalára, ahol folyamatosan frissítik az aktuális információkat.

Büntetés szabályszegés esetén:

A magyar hatóságok szabályszegési büntetést vethetnek ki abban az esetben, ha valaki megszegi az érvényben lévő karantén- és maszkviselési előírásokat, például a közösségi közlekedésben történő utazás során.

Konzuli szolgálat:

 • 2020. november 16-tól kizárólag vészhelyzeti állampolgársági ügyek érhetőek el a budapesti Amerikai Nagykövetségen. Minden korábban lefoglalt időpont törlésre került.  Amennyiben az Egyesült Államokba kell utaznia a következő két hétben, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal az alábbi elérhetőségeken: +36-1-475-4164 vagy email-en ACS.budapest@state.gov.
 • 2020. november 16-tól a budapesti Amerikai Nagykövetség törli a bevándorló és nem-bevándorló vízumok lefoglalt időpontjait. Amint lehetséges, visszaállunk a megszokott vízumügyintézésre, de ennek idejét jelenleg nem tudjuk még megmondani. A befizetett vízumkérelmi díjat a befizetés dátumától számított egy éven belül felhasználhatja vízumra való jelentkezéshez abban az országban, ahol a vízumdíjat befizette. Bármilyen sürgős esetben vagy, ha azonnal utaznia kell, kérjük vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: +36(0)17012000, vagy email-en support-hungary@ustraveldocs.com.

Belépés az Egyesült Államokba:

Az USA utazási szigorítása – amely megtiltja az USA-ba történő beutazást a schengeni övezetből – nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra és a letelepedési engedéllyel rendelkezőkre és amerikai állampolgárok bizonyos családtagjaira, többek között örökbe fogadási folyamatban lévő gyermekekre, akik IR-4 vagy IH-4 vízummal szeretnének belépni az Egyesült Államokba. A kivételekkel kapcsolatban és a COVID-19-ról további információkat a március 11-i és március 14-i elnöki proklamációban talál, melynek az USA-ba történő utazással kapcsolatos vonatkozásait megtalálja a következő weboldalakon: www.coronavirus.govwww.dhs.gov/coronavirus és www.whitehouse.gov/.

Július 15-vel kezdődően a budapesti amerikai nagykövetség újraindítja bizonyos bevándorló és nem-bevándorló vízumok ügyintézését, amilyen az IR-1/CR-1, IR-2/CR-2 bevándorló kategória, valamint az F1 (tanuló) és bizonyos J cserelátogató nem-bevándorló vízumok. Miközben a budapesti amerikai nagykövetség belátható időn belül törekszik az ügyeket intézni, a várakozási idő feltehetően nőni fog az ügyintézésben a korábbi jelentős  lemaradások miatt. A vízumdíjbefizetés érvényes és felhasználható vízumidőpont egyeztetése céljából egy évig a befizetés napjától számítva abban az országban, ahol az be lett fizetve. Ha sürgős ügyből kifolyólag haladéktalanul utaznia kell, akkor kérjük, kövesse az utasításokat a https://ustraveldocs.com/hu/hu-niv-expeditedappointment.asp oldalon sürgősségi időpontkérés céljából.

A 10052 . számú elnöki rendeletben szereplő H1B, H2B, H4, L és bizonyos J vízumokért folyamodó ügyfeleink csak abban az esetben egyeztessenek időpontot, ha meg vannak győződve arról, hogy jogosultak a következő rendeletben felsorolt kivétel valamelyikére: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspending-entry-aliens-present-risk-u-s-labor-market-following-coronavirus-outbreak/.

Az Elnöki Rendelet értelmében, azok a nem törvényesen állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, akik a Kínai Népköztársaság, nem ide sorolva Hong Kong és Makaó Különleges Közigazgatási Területeit, az Iráni Iszlám Köztársaság, az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság területén, vagy a 26 országot magába foglaló Schengeni Övezetben tartózkodtak 14 nappal az Egyesült Államokba való érkezésük előtt, nem léphetnek be az országba. Az Elnöki Rendelet teljes szövege megtalálható a Fehér Ház honlapján: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-certain-additional-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/.

Hol kaphat segítséget?

Magyarország Kormánya létrehozott egy segélyhívó számot, ahol az egyének járványügyi szakértőktől kaphatnak válaszokat a COVID-19-cel kapcsolatos kérdésekre: 06-80-277-455 és 06-80-277-456. Kérjük, ne feledje, hogy ez a segélyhívószám csak magyar nyelven érhető el.

További linkek:

Scroll to Top