Forgatós tánccsoport hírei decemberben

Írta  Horváth Tibor,  fordította Hauptricht István

A Forgatós néptánc együttes táncosai egy késői, október közepi indítás után találkoztak, hogy egy új táncot tanuljanak meg. Ebben az évadban az együttes egy mezőségi táncciklus különböző részeit tanulja. Ez a táncciklus már kezdettől fogva népszerű volt a táncház mozgalomban és egyes tagoknak már ismerős, de mások számára egy teljesen új táncot jelent.  Minden magyar népzenész és együttes számára ez ismerős és a mezőségi zenét rutinszerűen játszák. A legtöbb magyar népitánc csoportnak megvan a mezőségi táncok koreográfiája és a repertoárjukban is tartják. A Forgatós együttes (korábbiakban Kisbetyárok) már sok évvel ezelőtt előadta a mezőségi táncokat, de döntés született arról, hogy újra megtanulják és előadják a közösségnek.

A Mezőség, vagyis az erdélyi Alföld egy olyan vidék, amely Kolozsvártól északi, északkeleti irányban fekszik és ahol sok magyar és román falu található, sok ezek közül vegyes lakossággal. A Mezőség magyar táncai különböző falvakból származnak és közös elemeket tartalmaznak, esetleg kis különbségekkel. Ezek a falvak: Magyarszovát, Vajdakamarás, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Ördöngösfüzes, Buza, Bonchida, Válaszút, és Szék (bár a széki táncok némi elszigeteltségben fejlődtek ki és így alapvetően különböznek a Mezőség más falvainak táncaitól).

A Forgatós együttes egyesíteni fogja a különböző falvak táncainak elemeit és így mutat be egy változatos  táncsorozatot amely a Mezőség falvait képviseli. Ennek a vidéknek a táncaira a forgások jellemzők,  úgy a párokra, mint a férfiakra is, akik fél kézzel forgatják a partnerüket. Ez egy pont megfelelő tánc a Forgatós nevű együttes számára!

Izgalommal tölt el, hogy egy nap bemutathatjuk a mezőségi táncokat a Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség tagjainak  és ugyanakkor Seattle és környéke közönsége számára is. Hogy ha csatlakozni akarsz a Forgatós-hoz, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailen keresztül forgatos.seattle@gmail.com vagy a Facebook-on keresztül – Forgatós Néptánc Együttes, és lájkolhatod az oldalunkat, hogy értesülj a csoport híreiről és további előadásairól.

Scroll to Top