Ilyen volt: Bejgli sütés

Írta: Varga Melinda és Boyles Matthew

Pénteken, 2022. december 9-én, a magyar közösség egy maroknyi csapata összegyűlt, hogy elkészítse a hagyományos bejglit a magyar karácsonyi rendezvényre. A bejgli elkészítéséhez a St. John Chrysostom bizánci katolikus templom biztosította a konyhát és a munkaterületet.

Judit órákat töltött a tészta elkészítésével otthon a konyhájában, és egy nagy hűtő ládában, tésztagolyókba csomagolva hozta a templomba. Bea elkészítette az összes tölteléket. Volt, amiben mák volt, és volt, amelyikben dió. Még egy kis mandulás töltelék is készült. Kinga, Derrik és Matthew bejgli méretű adagokra mérték ki a tésztát és a tölteléket. Christine ezután egy nagy sodrófával lapos tésztalapokká sodorta a tészta adagokat. A következő lépés az volt, hogy mindenki összeállt, és a tésztalapokra elegyengették a tölteléket. Ezután a tésztát óvatosan feltekerték olyan formára, amit már mindenki bejglinek ismer fel. A bejglik ezután le lettek kenve tojással, és villával apró lyukak lettek szúrva a tetejükre, hogy ne robbanjanak fel a sütőben. S ekkor készen álltak rá, hogy a sütőbe kerüljenek. Matthewnak és karórájának köszönhetően egyetlen bejgli sem égett meg. Miután megsültek a bejglik, hűtőrácsra lettek helyezve. Kihűlés után egyenként kartonlapra téve és fóliával befedve lettek becsomagolva. Ilyen formában lettek aztán feltornyozva másnap a karácsonyi redezvényen, eladásra készen.

A bejgli készítés felénél mindenki egy kis szünetet tartott, hogy megkóstolhassa a Judit által készített házi levest és zakuszkát. Mennyei volt a sülő bejgli illata a levegőben, és ez csak fokozta az esemény hangulatát. Mindenki együtt nevetett és jól érezte magát.

Az idei bejgli készítésen jelenlévők közül mindenki nagyon tudja ajánlani, hogy jövőre mások is csatlakozzanak hozzájuk és közösen élvezzék a sütést! Kérjük, csatlakozzon hozzánk, hogy részese legyen ennek az örömteli és ízletes eseménynek!

Scroll to Top