Ilyen volt: Diaszpóra tábor

Írta: Szirbik Andrea

Az idei washingtoni Diaszpóra táborban 26 diák vett részt három államból: Washington, Oregon és Texas! Szerencsések voltunk, mert a tavalyi Airbnb-t újból megkaptuk, így ismét gyönyörű környezetben, a természet lágy ölén, Redmondban töltöttük együtt a 4 napot, és volt saját bejáratú tánc stúdiónk is.
A tavalyhoz hasonlóan itt tartottuk az utolsó napon a szülőknek/vendégeknek szánt bemutatót, és itt folytak
a néptánc órák is, amelyhez az oktató Texasból érkezett. Sőt, szintén a stúdióban, a nagy kivetítőn találkoztunk a Magyarországról Zoom-on bekapcsolódó népdal énektanárral, aki megtanított nekünk egy vidám, új népdalt.

A tábor keretmeséje a ’Magyar Népmesék’ volt. Ennek kapcsán „A Kékfestő inas” népmese feldolgozása után rögtön első nap megbatikoltuk a saját pólóinkat, amelyekre természetesen a Diaszpóra tábor logó is felkerült. Az ottalvósok aznap este megtartották a Hálaadás ünnepét, terülj terülj asztalkámmal.

A táborban még sok más magyar népmese került feldolgozásra, például második nap a ”A tű, a kakas, a kutya, a tojás és a
rák vándorútja” népmese keretein belül bábokat készítettünk, majd az idősebb diákok a kisebbeknek bábelőadást tartottak. Este akadálypálya és tábortűz is volt. Vidáman daloltunk a tűz körül.

Harmadnap „A három jó tanács” népmesét dolgoztuk fel és a KCSPs-ünk által gyönyörűen illusztrált lapokat színeztük ki. Utána a „Szóló szőlő, csengő barack” népmese meghallgatását követően csodálatos gyümölcsállatkákat gyártottunk, és uzsonnára el is fogyasztottuk azokat. Aznap még gyertyát is öntöttünk, melyeket ajándékba adtuk a szüleinknek.

Negyedik nap, mely egyben az utolsó is volt, délelőtt fa szeleteket fűrészeltünk saját kezűleg és népi motívumokkal díszítettük azokat. Délután pedig „Kacor király” és a „Hétfejű sárkány és az almafa” népmesék segítségével előadtuk igazi színházként a
darabot, amit 4 napon keresztül dráma foglalkozás címszó alatt intenzíven gyakoroltunk. Még egy arcfestő is ellátogatott hozzánk, gyönyörű kreációkat készítve.

Köszönet a mindhárom államból résztvevő tanárok végtelen és fantasztikus önkéntes munkájáért! A gyerekekre, akik 6-16 évesek voltak, nagyon büszke vagyok, ügyesek voltak és a magatartásuk is csakis dicsérni való volt. Jövőre folytatjuk
„Régi magyar mondák, illetve lovagok és királyok” keretmesével!

Scroll to Top