Ilyen volt: Március 15-ei megemlékezés

Írta: Görög Borbála

2023. márciusának idusán a Seattle-i magyar közösség is megemlékezett az 1848-as forradalomról. A cserkészetnek és a magyar iskolának is otthont adó Mercer Island United Methodist Church nagytermében gyűltünk össze, hogy felidézzük a 175 évvel ezelőtt történteket és tisztelettel adózzunk azon bátor honfitársaink emléke előtt, akik a szabadság eszméiért az életüket adták. 

Örömömre szolgált ismét egy szívemnek kedves témával foglalkozni, amikor a március 15-ei műsort szerveztem. Külföldön élő magyarként az egyik legfontosabb küldetésemnek érzem, hogy a magyar hagyományokat minél szélesebb körben megismertessem az emberekkel, különösképpen a fiatalokkal. Nemzeti ünnepeink méltó megünneplése nem csak felemelő érzés, de egyúttal szerintem az egyik legjobb módja is szokásaink életben tartásának és átörökítésének. Amikor a világ különböző pontjain élő magyarok összejönnek és közösen ünnepelnek, az olyan érzés, mintha össze tudnánk kapcsolódni a tér és az idő akadályait legyőzve. Mintha minden magyar szív egyszerre dobbanna. Azt hiszem, ez egy valódi kincs.

Az idei ünnepségen olyan nagy szerencse ért bennünket, hogy egy valódi magyar, hagyományőrző lovas huszár látogatott meg minket Magyarországról. Huszár Ferenc és kedves felesége, Mária szeretettel és lelkesen folytak bele az előkészületekbe. Ferencre valóban igaz a mondás: “nomen est omen”, vagyis “nevében a sorsa”. Csodaszép, búzavirág színű egyenruhában, karddal az oldalán, csákóval a fején várt minket. A lovát sajnos nem hozta magával, de mi ezt örömmel elnéztük neki. Lebilincselően érdekes előadást tartott a magyar huszárság történetéről és az 1848-as huszárok részvételéről a forradalmi eseményekben. Tanár ember lévén a legifjabb hallgatók figyelmét is felkeltette, akik természetesen felpróbálhatták az egyenruha néhány részét. Érdekesség, hogy Ferenc és Mária az idén nálunk tevékenykedő, KCSP ösztöndíjas Huszár Marci szülei. Az előadás után, a 45. számú cserkészek közreműködésével leróttuk tiszteletünket a magyar hősöket szimbolizáló kopjafánál, majd énekes műsorral idéztük fel a szabadságharc emlékezetes pillanatait. A program szeretet vendégséggel és jó hangulatú beszélgetésekkel zárult.

Szeretném megköszönni minden kedves segítőnek és résztvevőnek, hogy hozzájárult a rendezvény sikerességéhez és színvonalához. Szép tavaszt kívánok mindenkinek!

Scroll to Top