Itthon van a Cserkészcsapat? Hova lett a nyári nagy kaland?

Orbán Csaba, cserkészvezető írása

camping, fire, camp-4303357.jpg

Amikor a cserkészetre gondolok mindig egy idillikus nyári tábor jut eszembe teli emlékezetes történetekkel.Egyszer például, sok évnek előtte egy cserkésztáborban a vezetői sátorban tanácskoztunk amikor berohan egy 6-7 év körüli kiscserkész a sátorba és azt mondta: „Valaki azt üzente valakinek, hogy nem emlékszek mit, de nagyon sürgősen el kell intézni“ Még azt is kérdezte, hogy megértettem-e. „Nekem most sürgősen a konyhára kell menni, mert megérkezett a sütemény. Úgy-e mehetek?“ Mi felnőttek csak egymásra néztünk és mosolyogtunk.

Egy másik alkalommal elhatároztuk, hogy a cserkészeknek meglepetést okozunk. Ritkaságot fogunk készíteni. Első alkalommal sütöttünk kürtőskalácsot a csapatban. Amikor ebéd után felszolgáltuk a kürtőskalácsot akkor a 10 éves palóc gyerek megjegyezte: “máá megint kürtőős kalács? Ez a mindennapi eledelem … „

És akkor most következzen egy vicc: Az egyik külföldi cserkésztáborban egy kiscserkész rohant egy kutya után amikor szembetalálkozott a táborvezetővel, aki talán egy kicsit morcosan rászólt: Te kergeted azt a kutyát? Amire a kiscserkész bátran nekikezdett a magyarázkodásnak, hogy „dehogy tekergetem, csak meg akarom fogni.“

Ezek kedves kis történetek, és ahogy már jeleztem az utolsó történet csak egy kedvenc viccem, de aki cserkészekkel táborozott az biztos emlékszik hasonló szívet melengető, lelket mosolyogtató dolgokra.

A Seattle-i csapat nyári tábora sajnos a járvány miatt újra elmarad, és ilyenkor főleg az emlékekből élünk.

A csapatunk 5 éves múltja alatt már a második nyár telik el, hogy nem szabad csoportosan táborozni. 

Ez a kényszerszünet nagyban az elképzelésünk ellen megy, hiszen mi nem szezon cserkészek vagyunk, mint a diákok, akik szünidőben nem diákok, hanem mi az év minden napján cserkészek vagyunk. Azon kívül, hogy cserkészhez méltóan viselkedünk a csoport szellem, és személyes kapcsolat, a NAGY KALAND mégis hiányzik…

Ne legyek azonban teljesen panaszlevél író, hiszen sok pozitív dolog is történt a nyáron a csapatunkban.

A pandémia ellenére sok cserkész család kellemes szabadságot töltött a világ különböző részeiben. Jó volt látni a sok meghitt családi vakációt hol itt, hol ott. Köszönöm, hogy értesítettetek hollétetekről.

Három Őrsvezető jelöltünk és két Segédtiszt jelöltünk rengeteg tanulás és készülés után sikeresen letette a jelölt vizsgát és éppen most Fillmore-ban (NY állam) táboroznak. A Nyugati Körzet csapatai közül mi küldtük a legtöbb jelöltet az idei kiképzésre.

A Fillmore-i Sik Sándor cserkészpark vezető képző tábora nemcsak a 10 élménybe dús napról híres, és nem csak arról, hogy a vezetőképző elvégzése értékes tudást ad a cserkésznek. Még csak az sem a legfontosabb, hogy a VK elvégzése elismert kredit pontokat ad a felsőbb oktatásra, de ami legfontosabb, hogy a cserkészek barátságokat kötnek a világ különböző tájairól más cserkészekkel, és egy nap talán meglátogatják egymást …

Itt helyileg is történnek dolgok a nyáron. Főleg Cle Elum-ban a magyar tanyán segítünk a telek gondozásában, van egy ZIP-Line pályánk, amit a csapat még nem próbált ki, de izgalommal várjuk a lehetőséget. Most van építés alatt a cserkész kunyhó, ami igazából egy csinos kis raktár, de a szövetség/cserkészet első igazi épülete.

Szeptembertől tervezzük újra indítani a személyes cserkész foglalkozásokat. Akit érdekel 5-18 év közti gyerekeket, illetve cserkész múlttal rendelkező felnőtteket szívesen látunk.

Ha kérdésed van jelentkezz a Seattleicserkesz@gmail.com e-mailen.

Scroll to Top