Konzuli hírek – március

írta: Pearman Katalin, tiszteletbeli konzul

Mivel tudja igazolni, hogy magyar állampolgár?

A magyar állampolgárság igazolható:

  • érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal,
  • érvényes magyar útlevéllel (Ha az útlevele lejárt, a lejáratát követő még egy évig igazolja a magyar állampolgárságát.),
  • érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal,
  • honosítási okirattal, ellenkező bizonyításig,
  • a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból.

Onnan tudhatja, hogy szerepel a nyilvántartásban, ha van „lakcímkártyája”, illetve volt Magyarországon személyi száma (személyazonosító jele). Ha 1978 után hagyta el az országot, a személyi számát megtalálhatja egy ún. személyi lapon, vagy régi útlevelében, személyazonosító igazolványában.

A magyar születési, házassági anyakönyvi kivonat önmagában nem igazolja a magyar állampolgárságot!

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. A magyar kormányon belül figyelemre méltó személyek, valamint néhány ellenzéki párt is megemlékezett a szovjet megszállás és a magyar kommunizmus áldozatairól a 20. században. A kommunista rezsimek halálos áldozatainak számát világszerte 100 millióra becsülik. Közép- és Kelet-Európában meghaladja az 1 milliót azoknak a száma, akik éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy kegyetlen kivégzésekben vesztették életüket.

A Visegrádi Csoport (V4) 30. évfordulója

A Visegrádi Csoport négy tagállama (Lengyelország, Csehország, Magyarország és a Szlovák Köztársaság) csúcstalálkozót tartott a V4-ek megalapításának 30. évfordulója tiszteletére. A tagállamok miniszterelnökei évfordulós nyilatkozatot írtak alá, amelynek célja többek között a kormányközi együttműködés további erősítése a polgárok, valamint az Európai Unió és a NATO érdekében. A Krakkóban tartott V4-csúcstalálkozón résztvett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Virtuális információcsere-központot is indítottak a V4-ek, ahol heti rendszerességgel fognak egyeztetni a a járványkezelésről.

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma gratuláló üzenetet küldött a V4-ek 30 évfodulójára:

“Az Egyesült Államok gratulál Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a visegrádi csoport (V4) 30 éves partnerségéhez.  NATO-szövetségesként és uniós tagállamként a V4-országok fontos szerepet játszanak Közép-Európa és a Transzatlanti Szövetség megerősítésében.  1991-es megalakulása óta a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatására a V4-ek felerősítették a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kollektív hangját fontos regionális kérdésekben, többek között a Nyugat-Balkán és az EU keleti partnerségének országai euroatlanti integrációjának támogatásával, a Nemzetközi Visegrádi Alapnak a demokratikus intézmények és a civil társadalom megerősítését támogató programjain keresztül.  Az Egyesült Államok várakozással tekint a visegrádi csoporttal folytatott további párbeszéd elé a közös kihívások kezelése érdekében, beleértve a harcot a globális világjárványból való felépülésre; a kiberbiztonság és az energiabiztonság javítását; az éghajlatváltozás elleni küzdelmet; a félretájékoztatás és a rosszindulatú befolyás elleni küzdelmet; demokratikus intézmények, a jogállamiság és a független média megerősítését.”

In Memoriam: László Bőjtös 1931-2021
(részletek a Magyar Amerikai Koalíció 2021. február 26-i sajtóközleményből – fordította Pearman Katalin, tiszteletbeli konzul))

A magyar-amerikai közösség egy igazi magyar hazafi elvesztését gyászolja, aki oly sokat adott magából a közszolgálatban, mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon. 2021. február 23.-án 89 éves korában elhunyt Bőjtös László, Magyarország tiszteletbeli főkonzulja, a Magyar Amerikai Koalíció volt elnöke és elnökségi tagja, a Magyar Baráti Közösség (MBK) alapító tagja, kiváló építész. 

Feleségével egyike volt annak a 200 ezer magyarnak, akik az 1956-os forradalom után nyugatra szöktek. Clevelandben telepedtek le, ahol László később sikeres építészeti praxist hozott létre. Az évek során számos épületet tervezett és épített, köztük nyolc templomot – ötöt Ohióban, kettőt Illinois-ban és egyet Pennsylvaniában.

László jelentősen hozzájárult a magyar-amerikai szervezetekhez sikeréhez. Az Amerikai Magyar Szövetség elnöke volt, háromszor választották meg a Clevelandi Magyar Klub elnökének. Az 1990-es évek eleje óta tagja a Magyar Amerikai Koalíció Testületének.  1992-ben a Magyar Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja lett.

A clevelandi közösségben köztudott volt, hogy a Bőjtös család minden nagyobb magyar írót, művészt és ellenzéki politikust vendégül látott (a kommunizmus 1989-es bukása előtt és után is). Vendégkönyvük szinte történelemkönyvnek számít, több mint 80 látogató, köztük számos magyar értelmiségi és civil vezető bejegyzéseivel. Gyakran fejezte ki mélyen gyökerező meggyőződését: bárhol meg lehet tartani a magyar identitást, ha magyar világot teremtünk magunk körül. Öröksége mindannyiunk számára inspirációként szolgál. Nyugodjék békében.

Scroll to Top