Novemberi konzuli tájékoztató

készítette: Pearman Katalin, tb. konzul

Újabb COVID-19 védelmi intézkedések Magyarországon

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére a magyar kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. November 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek. 

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként. Az állami szférában is elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál e kérdésben a polgármesterek dönthetnek. 

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére.  Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás. Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

Az egészségügyi dolgozók után tehát a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, a rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, valamint az állami fenntartású általános- és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Seattle-i kihelyezett konzuli nap: elhalasztva 2022-re 

A Los Angeles-i Főkonzulátus által szervezett Seattle-i kihelyezett konzuli napokat sajnos újra elhalasztották jövő év elejéig, valószínűleg januárig. Amint kijelölik az új dátumot, tájékoztatót küldünk az időpontkérés részleteiről. 

Scroll to Top