Októberi konzuli hírek

Összeállította: Pearman Katalin, tiszteletbeli konzul

A francia Académie des Sciences tagjává választották Karikó Katalint 

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikus a francia tudós testület új tagja lett, és a 2022. június 14.-i beiktatási ceremónián tartotta meg székfoglaló előadását. 

A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét. A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról, „A nő, aki megmentheti a világot” címmel. Karikó Katalin a 24. L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért kitüntetettje, és a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést is megkapta. 

Forrás: Külhoni Magyarok

Új határátkelőt létesítenek Nagyszalontánál 

Október 18.-án ült össze Nagyváradon a Románia – Magyarország bilaterális munkacsoport, amelyen a Románia és Magyarország által aláírt kormányközi egyezmények gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak. Mintegy hét kilométerrel meghosszabbítják az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utat, hogy Erdélyben egy új határátkelőt lehessen létesíteni Nagyszalontánál. 

Forrás: Napi Nemzetpolitikai Sajtószemle

Magyar bor sikerek

A világ egyik tekintélyes borversenyén platina elismerést a Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje. A Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awards-ra idén 54 országból több mint 18 ezer tételt neveztek a borászatok. A 100 pontos zsűrizés során a 250 fős borszakértő bírálóbizottság kizárólag 95 pont felett adott aranyérmet, míg platinadíjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazták a legkiválóbb nevezőket. A platinaérmesek közé a balatonfüredi organikus borokat készítő Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje is bekerült, ami a teljes magyar borkultúra számára is hatalmas sikert jelent. Magyar olaszrizling fajta bor először nyert ilyen magas szintű elismerést.

2022. október 16-án Firenzében, Olaszországban a 2022-es Golden Vines® Európa legjobb finom bortermelője díjat a tokaji Szepsy Pincészet kapta.  Emellett a Macallan Golden Vines® Hall of Fame-díjat Szepsy István kapta (Tokaj, Magyarország). 106 ország 943 vezető minőségi bor szakembere töltött ki részletes felméréseket a 2022-es Gérard Basset Global Fine Wine Report számára, valamint szavazott a Golden Vines® Awards nyerteseire. A jelentés több mint 135 000 adatponton alapul, amelyek a közreműködőktől kapott több mint 35 000 válaszból származnak.

Forrás: HírTV / Wine Industry Advisor

Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) alkalmából rendezendő programokról a https://mta.hu/tudomanyunnep oldalon lehet tájékozódni. A legtöbb hazai esemény online is követhető lesz, ajánljuk figyelmükbe.

Kihelyezett konzuli nap Seattle-ben

Még mindig nincs pontos dátum, de a tervek szerint az év vége felé a Los Angeles-i főkonzulátus újra szervez Kihelyezett Konzuli Napot Seattle-ben. Ha az elmúlt pár évben emailen kommunikált a Seattle-i Tiszteletbeli Konzulátussal valamilyen ügyben, vagy a tavalyi kihelyezett konzuli napról kapott értesítést, akkor már rajta van a levelezőlistámon, és nem kell most semmit tennie, csak kivárni az értesítést. Az új érdeklődőket kérem, küldjenek egy emailt a hungarianconsulseattle@gmail.com email címre, és csak annyit írjanak címnek, hogy „Interested in Remote Consular Day,” hogy rá tudjam Önöket tenni a listára és értesíteni tudjam Önöket, amint a dátumot kijelölik.

Scroll to Top