Reflektorfényben: Bőhm Ákos

Bőhm Ákost, szövetségünk alelnökét kérdeztük

Hol nőttél föl? Minek tartod magad, magyarnak, amerikainak, vagy Magyar-amerikainak?
Székesfehérváron születtem 1993-ban. A szülővárosom többek között arról lett híres, hogy a magyar királyok koronázási helyéül szolgált mielőtt Budapest látta volna el ezt a szerepet. Fiatal koromat ebben a városban éltem mivel a családom gyökerei ide kapcsolódnak. Az anyai oldali dédnagyapám sikeres üzletemberként dolgozott az ő idejében. Számos szőlőbirtok, illetve üzlet kapcsolódik a nevéhez, többek között az általa tökéletesített kékfestő technika, amivel jelentős szerepet töltött be a ruhaiparban. A családi üzletek meg mindig megtalálhatóak Székesfehérvár belvárosában, természetesen most már új vállalkozásoknak helyet adva. Székesfehérvár számomra többet jelent, mint csak a szülővárosom. A város egyben a családom történetét is magába foglalja.

Miután letettem az érettségi vizsgát a Vasvári Pál Gimnáziumban, az elért pontszámaim alapján sikerült felvételt nyernem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, ahol mind az alap és mester diplomámat sikerült megszereznem, mint gépészmérnök. Műszaki Egyetemi tanulmányaim alatt Budapestre költöztem, igy sikerült részt vennem a főváros adta csodálatos életben. Szintén az egyetemi tanulmányaim során adta a sors, hogy megismerkedhettem Alexandrával. A találkozás az egyik közös családi barátunk jóvoltából jöhetett létre, akivel egyben a fehérvári vízilabda csapatban is játszottunk. Négy év megpróbáltató távkapcsolatban való együttlét után – a tanulmányaink végeztével – úgy döntöttünk, hogy összeköltözünk és az Egyesült Államokban folytatjuk tovább életünket. Igy 2018 december 6-án megérkeztem Seattlebe.

Mindig törekszem arra, hogy a magyar kultúra és az európai értékrendek szerint éljünk és erre büszke is vagyok. Ebből is kifolyólag úgy tekintek magamra, mint egy magyar, aki az Egyesült Államokban éli az életét. 

Mióta élsz Washington államban?
2018 december 6-a óta élek Washington államban, vagyis amióta elköltöztem Magyarországról. Mivel Alexandra családja itt telepedett le a 2000-es évek elején, egyértelmű volt számunkra, hogy mi is a környéken szeretnénk maradni. Az itt töltött idő folyamán teljes mértékben beleszerettem a tájba, illetve a város elhelyezkedéséből adódó előnyökre. Ha akarok 40 perc alatt eljuthatok az óceánhoz, vagy a másik irányba fordulva, élvezhetem a Mount Rainier vonulatain a téli sportokat. Kétségkívül a világ egyik legkülönlegesebb államát mondhatjuk lakhelyünknek.

Hogya ismerkedtél meg a WMASz-szal, és mik voltak az első benyomásaid?
Távkapcsolatunk során, amikor látogatóba jöttem mindig lehetőségem nyílt egy vagy több WMASZ által rendezett eseményen részt venni. Ennek köszönhetően már Washington Államba való költözésem elött kapcsolatba kerülhettem szeretett szövetségünk tagjaival. Már az első benyomásaim nagyon pozitívak voltak. Szív melengető volt látni, hogy a magyarok milyen összetartóak és mennyire büszkén képviselik hagyományaikat még a világ másik oldalán is. Nem felejtették el, hogy honnan jöttek!

Mondd el fejlődésedet, mint WMASz tag – mit is jelentett neked?
Alexandrával törekszünk eljutni a magyar szövetség által szervezett eseményekre, illetve segíteni a szövetség munkáját, amikor csak lehetőségünk adódik. Mióta a szövetség megválasztott alelnökének, van lehetőségem még jobban hozzájárulni a szövetség terveihez a jövőre vonatkozóan. Szeretek a vezetőség tagjai között lenni, mert igy jelentőségteljesebben részt tudok venni a szövetség életében és támogatásában.

Mit szeretnél látni a szövetség munkájában el elkövetkező hónapokba, években?
Első kézből tapasztalom nap mint nap, hogy a vezetőségnek milyen motivált és törekvő tagjai vannak. Pozitívan állíthatom, hogy folytatni fogjuk elődjeink nagyszerű munkáját hagyományaink megőrzésében és a szövetség tagjainak szolgálatában. Remélhetőleg az elkövetkező hónapokban visszatérhetünk hagyományos eseményeinkhez, amelyeken személyesen is találkozhatunk visszatérő és új tagjainkkal is. Most, hogy a szövetség saját telekkel is rendelkezik, remek új lehetőségek nyílnak meg események szervezésére, valamint a szövetség még jobban való összekovácsolására.

Scroll to Top