Suli sarok: Farsangi mulatozás

Írta: dr Barabás Anett

Gazdag Erzsébet: Itt a farsang, áll a bál

Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az örlő pergeti.

Heje-huja, vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.

2023. február 11-én állt bál a Mercer Island United Methodist Church nagytermében és az előkertjében. A cserkészek és a magyar iskola tanulói ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket öltöttek magukra. A teljesség igénye nélkül, találkozhattunk kis fogat cipelő fogtündérrel, morcos kistigrissel, doktor nénivel, Baby Yodát cipelő Chewbaccával. Öröm volt látni, hogy örültek a gyerekek egymásnak és a jelmezeknek. 

A szokásos foglalkozások után elégettük a kiszebábot. 

A hagyomány szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás igen kedvelt volt a magyar falusi emberek körében, azonban ma már csak néhol találkozhatunk ezzel a szokással. A lényege, hogy a gyermekek kiszebábot és zajkeltő dolgokat készítenek, amellyel elűzik a hideget, bút, bajt, betegségeket. 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a gyermekeink megismerhették ezt a hagyományt. 

Miután elégettük az összes bajt, bút, hideget, amit csak lehetett, mindenkinek felderült az arca és a pocakja sem maradt üres. Van aki porcukrosan, van aki lekvárral ette a farsangi fánkot vagy fánkokat. 

Köszönjük Orbán Eny és Polner Julcsi fáradozását, mindenki mosolygósra ette magát a finomságból. 

Kora délutánig ropták a farsangi zenés, táncos mulatságon a gyerekek, ha az időnk engedte volna, hajnalig szólt volna a muzsika, pörögtek volna a jelmezek, ropogott volna a padló a kis cipőcskék alatt, de sebaj, mert jövőre folytatása következik…

Scroll to Top