Szeptemberi konzuli hírek

készítette: Pearman Katalin, tiszteletbeli konzul

Magyar diplomata lett az ENSZ Közgyűlés új elnöke

Szeptember 14-én Kőrösi Csaba magyar diplomatát eskették fel az ENSZ New York-i Közgyűlésének új elnökeként. Kőrösi Csaba António Guterres ENSZ-főtitkár és Abdulla Shahid volt ENSZ-közgyűlési elnök jelenlétében tette le hivatali esküjét az Egyesült Nemzetek Alapokmányára. Kőrösi a beiktatását követő beszédében elmondta, hogy az ukrajnai háborúnak a lehető leghamarabb véget kell vetni, és tűzszünetet kell elérni. Megköszönte Magyarországnak és a kelet-európai régió országainak a támogatást. Kőrösi elmondta, hogy elnöki munkáját a bizalom, a szolidaritás, a fenntarthatóság és a tudomány fogja vezérelni. Kőrösi beiktatása az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakának kezdetét jelzi.

(Forrás: Magyar Nagykövetség)

Szíjjártó Péter külügyminiszter találkozója az új USA nagykövettel

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter első, nem hivatalos találkozóját tartotta David Pressmannel, az USA új magyarországi nagykövetével. A külügyminiszter és a kereskedelmi miniszter a találkozón megjegyezte, hogy „David Pressman nagykövettel együtt közös céljuk van: a magyar-amerikai kapcsolatok javítása”. Pressman nagykövet átadta megbízólevelét Novák Katalin magyar elnöknek.

(Forrás: Magyar Nagykövetség)

A Pápa Magyarországra látogat 2023-ban 

Novák Katalin elnök, miután Rómában találkozott Ferenc pápával, azt mondta, Magyarország megkezdi a felkészülést a pápa jövő évre tervezett látogatására, a pápa pedig megerősítette azon szándékát, hogy Magyarországra utazik. Novák elnök elmondta, hogy negyvenperces magánbeszélgetése a pápával egy jövőbeli magyarországi pápai látogatás, az ukrajnai háború és a családtámogatás témájával foglalkozott.

(Forrás: Magyar Nagykövetség)

Kihelyezett Konzuli Nap Seattle-ben

A tervek szerint az év vége felé a Los Angeles-i főkonzulátus újra szervez Kihelyezett Konzuli Napot Seattle-ben. Ha az elmúlt pár évben emailen kommunikált a Seattle-i Tiszteletbeli Konzulátussal valamilyen ügyben, vagy a tavalyi kihelyezett konzuli napról kapott értesítést, akkor már rajta van a levelezőlistámon, és nem kell most semmit tennie, csak kivárni az értesítést. Az új érdeklődőket kérem, küldjenek egy emailt a hungarianconsulseattle@gmail.com email címre, és csak annyit írjanak címnek, hogy ’Interested in Remote Consular Day’, hogy rá tudjam Önöket tenni a listára és értesíteni tudjam Önöket, amint a dátumot kijelölik.

Scroll to Top