Telek – Közös erővel az washingtoni amerikai-magyar álom megvalósulásáért

Írta: Orbán Csaba

Ilyenkor amikor Seattle-ben a fák a rügyeiket, a tulipánok a szirmaikat bontogatják, mi emberek pedig Covid védőoltásért állunk sorba, ilyenkor mintegy még erősebb ösztön parancsol ki minket a szabadba. Csak lélegezni lehessen, szabadon, zabolátlanul és végre láthassuk a barátaink arcát …

A természet barátságosabbra fordulása és a vakcina megkapása azonban még nem garancia a már olyan nagyon várt szociális felszabadulásra. Viszont nagyon jó  olyan helyre menni, ahol maszk nélkül szívhatunk fák által oxigénnel dúsított friss levegőt, és még esélye sincs annak, hogy tömegbe botoljunk. 

Ha tagja vagy a WMASz-nek, akkor ez a hely amiről beszélek, a Te és az Én tulajdonunk – a Szövetség tulajdona Cle Elumban.

Múlt szombaton a reggeli kávé és kalács után csak úgy spontán eldöntöttük a családdal, hogy felkerekedünk és megnézzük a Telket a Snoqualmie hágó keleti oldalán.

Esőben indultunk, de a forgalom kitűnő volt. Pikk-pakk Cle Elumban voltunk kevéssel egy órai autózás után. Bementünk a Telekre, ahol itt-ott még hó volt, de az ágak rügyei már itt is hirdették a tavasz közelségét.

Nem túl kényelmes körülmények között, de jó étvággyal megettük az otthonról hozott szendvicseinket, gondosan vigyázva arra, hogy semmilyen szemetet ne hagyjunk hátra. Csemegézés közben gyönyörködtünk a természetben a kis fenyő csemetéktől a hatalmas hegyekig. 

Felmértük, hogy milyen sok lehetőség van itt a közösségünk számára. Bárcsak többen felismernék ezeket a lehetőségeket…. 

Elmélkedtünk azon, hogy milyen jó, hogy megalakult a telek fenntartó és fejlesztő bizottsága. A tél folyamán nem sok dolgot tudtunk megoldani, de elkezdődött a tervezés. Múlt év augusztus óta megkaptuk a telek házszámát, és most a telek hivatalos cime 681 Golf Course road, Cle Elum lett.

Utánajártunk a telek adómentesítésének, de sajnos nem jártunk sikerrel. Ugyanis az előírások vagy olyan ingatlant adómentesíthetnének számunkra, amin épület van, vagy a telket adómentesíthetnék 10 év használat után. Sajnos e két lehetőség egyike sem aktuális…

Megkérvényeztük a megyétől egy raktár helység felszerelését – erre várjuk a megye válaszát.

A bizottság tervez közmunka/piknik összejövetelt a telken, mihelyt jobban kitavaszodik, és mihelyt a Covid jobban megengedi. Erről a lehetőségről, és a tervezett munkákról időben értesítünk. 

Kérlek írj, ha információra van szükséged, ha ötleteidet akarod megosztani, vagy ha segítenéd a munkánkat!

——-

Miután bejártuk a telket, megállapítottuk, hogy minden olyan szép, mint amilyen tavaly is volt. Elautóztunk a tíz perc távolságba lévő Roslynbe és Suncadia helységekbe. Ha a telek egyelőre épületek nélkül nem is szolgál kiránduláson és pikniken kívül sok kalanddal, a környék megannyi lehetőséggel hívogatja a természetet szerető látogatót.

Egy újabb óra után most itthonról meleg teát iszogatva mosolygó arccal tekintünk vissza a jól sikerült napra.

Scroll to Top