Szabolcs Takacs, ambassador for Hungary in US

Új magyar nagykövet Washingtonban

konzuli hírek Pearman Katalin, tiszteletbeli konzultól

Takács Szabolcsot nevezték ki Magyarország új washingtoni nagykövetének. Takács korábban európai uniós ügyekért felelős államtitkárként tevékenykedett, majd pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatta munkáját, ahol az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépéséből (brexit) fakadó kérdésekkel foglalkozott miniszteri biztosként.

Szabó László korábbi washingtoni nagykövet áprilisban hagyta el az állomáshelyét, április és november között Zombori Dóra ideiglenes ügyvivő volt a nagykövetség vezetője.

Szeretném felhívni az olvasók figyelmét a Külhoni Magyarok honlapra: http://www.kulhonimagyarok.hu/

Küldetése hármas: egyszerre hírportál és nemzetpolitikai tudástár, valamint személyes interjúk, portrék és történetek gyűjteménye. A szórványmagyarság és diaszpóra életéről, kezdeményezéseiről és kihívásairól szóló hírek és képek mellett itt találnak információt a különböző programokról, mint pl. a Julianus, Mikes Kelemen és Kőrösi Csoma programok, valamint magyar iskolákról, pályázatokról. Facebook oldalukat is követhetik friss információkért.

Tetszett nekem Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntő szövege, így azt is szeretném itt megosztani.
Mit jelent ma külhoni magyarnak lenni? Milyen kihívásokkal szembesül egy határon túli magyar vállalkozó, közösségi vezető vagy épp egyetemista? Hogyan lehet megőrizni az anyanyelvet és kultúrát kisebbségi létben és milyen segítséget tud mindehhez nyújtani az anyaország?

Ha foglalkoztatják a fenti kérdések, a legjobb helyen jár. A Külhoni Magyarok weboldalt azzal a céllal hívtuk életre, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű módon mutassuk be a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek mindennapi életét, sikereit és kihívásait, és mindazt a munkát, amelyet az elmúlt évek során az anyaország végzett és végez e közösségek megőrzéséért, segítéséért és szülőföldön való megtartásáért. Egy olyan felületet kívántunk létrehozni, amely nemcsak híreket, tájékoztatókat és praktikus információkat közöl az összmagyarságot érintő ügyekről és lehetőségekről, hanem testközelből, egyedi és izgalmas személyes történeteken keresztül mutatja be a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság mindennapi életét, a külhoni magyarság „arcait.”

A Külhoni Magyarok honlap betekintést nyújt abba a munkába, amelyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság immár kilenc éve, 2010 óta végez a határon túli magyar közösségekért. Küldetése hármas: egyszerre hírportál és nemzetpolitikai tudástár, valamint személyes interjúk, portrék és történetek gyűjteménye. Hírportál, mert naprakész tájékoztatást ad a külhoni magyarságot érintő legfontosabb hírekről és történésekről. Tudástár, mert egy helyen teszi elérhetővé a kulcsfontosságú nemzetpolitikai programokat, pályázati lehetőségeket, alapvető nemzetpolitikai dokumentumokat. Történetek gyűjteménye, amelynek keretében két, folyamatosan frissülő rovatban, a Kárpát-medencei arcai és a Magyarok a diaszpórában sorozatban mutatja be azokat a személyeket, családokat, vállalkozókat, művészeket, közösségi vezetőket, akiknek a szemén és személyes történetén keresztül hiteles képet kaphatunk arról, milyen valójában a külhoni magyar lét, s akiknek kitartásából és életszemléletéből kicsit mindnyájan tanulhatunk.

Bízom abban, hogy az oldalon található tartalommal sikerül tovább erősítenünk a magyarság határok feletti összetartozását és azt a szemléletet, amelyet mi magunk is sajátunknak vallunk: külhoni magyarnak lenni nem hátrány, hanem erőforrás.

Kellemes időtöltést kívánok!

Scroll to Top